Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τις αρχές της Ε.Ε, μαζί και της ΕΚΤ, να δίνουν έγκαιρη προειδοποίηση, όταν είναι ορατός ο κίνδυνος για την χρεοκοπία κάποιας τράπεζας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το timing αυτού του σχεδίου, καθώς μετά την κατάρρευση των SVB και Signature Bank, στις ΗΠΑ, αλλά και της συγχώνευσης Credit Suisse-UBS στην Ελβετία, οι αναλύσεις κάνουν λόγο για επισφαλή θέση του τραπεζικού συστήματος.
Στόχος της Ε.Ε είναι να επικαιροποιήσει τους κανόνες με τους οποίους αντιμετωπίζει πτωχευμένες τράπεζες, που θεσπίστηκαν μετά την χρηματοικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το λογαριασμό για τις χρεοκοπημένες τράπεζες.
Από εκείνη την περίοδο, αναφέρει το έγγραφο της Ε.Ε, η χρήση των κανόνων «εξυγίανσης» ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περιορισμένη και χρειάζεται να επικαιροποιηθούν, για να χρησιμοποιηθούν για κάθε κατηγορία τράπεζας.
Ακόμα συμπληρώνεται ότι «μέχρι σήμερα, πολλές τράπεζες μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους που πτωχεύουν έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων αντί για το πλαίσιο ασφαλίεας, που χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, όπως είναι το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί στην εξυγίανση».
Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, που διοικείται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ (SRB), το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στο κλείσιμο τραπεζών που πτωχεύουν.
ΕΚΤ και εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα ενημερώνουν το SRB για κίνδυνο πτώχευσης
Οι προτάσεις θα κάνουν τους κανόνες «κατάλληλους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και το πλαίσιο ευθυνών τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εάν απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες», αναφέρεται.
Όπως τονίζεται, τα κράτη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 18 Απριλίου.
Η ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που ρυθμίζουν τις μικρότερες τράπεζες, υποχρεώνονται να ενημερώσουν το SRB «αρκετά νωρίς» εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης μιας τράπεζας, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Ακόμα, οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την εξουσία να αποσύρουν την άδεια μιας τράπεζας σε μια τέτοια κατάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα αναλάβει νέο ρόλο και θα ελέγχει αν οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά σε περίοδο κρίσης, ενώ παράλληλα θα διεξάγει πανευρωπαϊκές ασκήσεις για να συγκρίνει πως εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες εξυγίανσης στο σύνολο των κρατών μελών.
Οι προτάσεις θέτουν κοινά κριτήρια για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως είναι τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το χρηματοδοτούμενο από τις ίδιες τις τράπεζες δίχτυ ασφαλείας, το οποίο συναντάται ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» (IPS).
Όπως σημειώνει τέλος το Reuters, η Γερμανία έχει προειδοποιήσει την Ε.Ε. να μην παραβιάσει τους κανόνες για τα IPS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr