Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης του ΔΝΤ από το 1990 και πολύ κάτω από τη μέση ανάπτυξη 3,8% που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι ισχυρές ενέργειες νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτρεψαν ένα πολύ χειρότερο αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης παρέμειναν αδύναμες δεδομένου του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Οι χρεοκοπίες τραπεζών στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέθεσαν χρηματοοικονομικές ευπάθειες που αύξησαν τους καθοδικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, πρόσθεσε.
«Παρά τις εκπληκτικά ανθεκτικές αγορές εργασίας και την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, παρά την άνοδο στην Κίνα, αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί λιγότερο από 3% φέτος», είπε σε ομιλία της ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. «Η ανάπτυξη παραμένει ιστορικά αδύναμη τώρα και μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Και συνέχισε: «Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μια ισχυρή ανάκαμψη δεν μπορεί να προβλεφθεί και αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των πιο ευάλωτων χωρών».
Μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης
Η παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, στο 3,4%, το 2022 μετά το σοκ του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία από την ανάκαμψη 6,1% που σημειώθηκε το 2021.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, αλλά περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δει μείωση του ρυθμού ανάπτυξής του φέτος.
Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, που πλήττονται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, θα δουν την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος να παραμείνει κάτω από αυτή των αναδυόμενων οικονομιών, είπε.
«Καμπανάκι» για τις τράπεζες
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στην πορεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού όσο οι χρηματοοικονομικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες, αλλά να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν προκύψουν μέσω της κατάλληλης παροχής ρευστότητας.
Οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν αποτυχίες διαχείρισης κινδύνου σε συγκεκριμένες τράπεζες και ελλείψεις εποπτείας, είπε.
«Το κλειδί είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά τους κινδύνους στις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τις αδυναμίες σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα», πρόσθεσε. «Τώρα δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», υπογράμμισε.
«Σαφώς οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Βλέπουμε τώρα μερικούς από τους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα πιο εκτεθειμένους», είπε, προσθέτοντας ότι είχε «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι οι κεντρικές τράπεζες και άλλα σχετικά ιδρύματα είναι πολύ προσεκτικά για ενδεχόμενους κινδύνους.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ανταποκριθεί γρήγορα στην πρόσφατη πίεση στον τομέα, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν για πιθανές «κρυφές» ευπάθειες σε τράπεζες και μη, είπε.
Για να ενισχύσει τις προοπτικές για ανάπτυξη και παραγωγικότητα, η Γκεοργκίεβα ζήτησε σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως και ενέργειες για την αποφυγή του κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, που θα μπορούσε να «κόψει» έως και 7% από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η τεχνολογική αποσύνδεση θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες χώρες να υποστούν απώλειες έως και 12% του ΑΕΠ, είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr