Αφορμή για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων πιθανολογείται πως είναι η πυρκαγία της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.
Εις μνήμην των θυμάτων πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Σανγκάης για μια αγρυπνία , η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 27/11. «Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μερίδα κόσμου στοχοποιεί τον Σι Τζινπίνγκ
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, oρισμένοι άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης. Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα στο σημείο και ορισμένες φορές επιχείρησε να απωθήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων και η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19 που ακολουθεί το Πεκίνο.
Οι αρχές υπερασπίζονται την πολιτική που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως σωτήρια και απολύτως αναγκαία για να μην συνθλιβεί το εθνικό σύστημα υγείας, αψηφώντας τη λαϊκή κατακραυγή και το πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που φέρνει ακολούθως επιπτώσεις και στις παγκόσμιες αγορές.
Τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της Σαγκάης βρέθηκαν νωρίτερα φέτος σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες, μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.
Το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ουρούμτσι υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα και ζητώντας την άρση του lockdown, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του Ουρούμτσι είχαν υποχρεωθεί να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους έως και 100 ημέρες.
Στο Πεκίνο ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αξιώνοντας επίσης την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σε βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, διακρίνονται διαδηλωτές σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης να φωνάζουν «Βάλτε τέλος στο lockdown».
{https://twitter.com/FridaGhitis/status/1596689714626834432}
Πλήγμα στην οικονομία και νέο ρεκόρ κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics, oι επόμενες εβδομάδες πιθανά θα είναι οι χειρότερες στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας, τόσο για την οικονομία όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας.
Οι αρχές της Σεντσέν, μιας μητρόπολης 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιορίσουν στο 50% την πληρότητα των εστιατορίων και άλλων εσωτερικών χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο, η χώρα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, που έφθασαν τα 39.791.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.233 επί συνόλου 307.802 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr