Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα του έκθεση το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% φέτος, προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε ρυθμό 2,9% το 2023. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4% και 0,7% αντίστοιχα, από τις εκείνες του περασμένου Απριλίου.
Το ΔΝΤ τονίζει πως οι αναθεωρημένες προοπτικές που δημοσίευσε έδειξαν ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του υλοποιούνται τώρα. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι η εκτίναξη του παγκόσμιου πληθωρισμού, η χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Τη σκυτάλη από τη μικρή ανάκαμψη το 2021 πήραν οι ζοφερές εξελίξεις το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ.
«Διάφοροι κραδασμοί έπληξαν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία: υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός παγκοσμίως -ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες- πυροδοτώντας αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, μια χειρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, που αντανακλά τα κρούσματα και τα lockdown του COVID-19, και περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ.
«Η αναμενόμενη επιβράδυνση θα σηματοδοτήσει την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ από το 2020. Ένα "εύλογο" αλλά λιγότερο πιθανό εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να δει την παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει σε περίπου 2,6% το 2022 και 2,0% το 2023», δήλωσε το ΔΝΤ.
Με σπασμένα τα «φρένα» ο πληθωρισμός
Η νέα αναθεώρηση του ΔΝΤ έρχεται καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτοξεύεται υψηλότερα το 2022, καθοδηγούμενος από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Παρά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ, της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση επιτοκίων (η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης) ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί όλο το 2022 να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται τώρα να φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες και το 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος — μια ανοδική αναθεώρηση 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.
Με τις αυξανόμενες τιμές να τροφοδοτούν μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση μόνο θα το επιδεινώσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας και καυσίμων θα πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο ευάλωτες ομάδες χωρίς να στρεβλώνουν τις συνολικές τιμές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr