Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle, o εκπρόσωπος της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας Φου Λινγκχούι δηλώνει σχετικά: «Αντιμετωπίζοντας ένα όλο και πιο περίπλοκο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, καθώς και πολλαπλές εστίες πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, η οικονομική ανάπτυξη δέχθηκε το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ασυνήθιστες πιέσεις».
Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή λοκντάουν στα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Σαγκάη, η οποία παρέλυσε το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου με σημαντικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω διάστημα ακόμα και το λιμάνι της Σαγκάης λειτούργησε με μεγάλους περιορισμούς.
Διόλου εύκολη υπόθεση η τόνωση της οικονομίας
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας ο περιορισμός της ανάπτυξης στην Κίνα οφείλεται και στις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες: «Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται, η νομισματική πολιτική των σημαντικότερων οικονομιών είναι περιοριστική και η γενικότερη αβεβαιότητα επηρεάζει και την κινεζική οικονομία. Η πανδημία παραμένει αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος συρρικνώνει τη ζήτηση και προκαλεί προβλήματα στην προσφορά. Ζητούμενο είναι να ενισχυθούν τα θεμέλια για βιώσιμη και σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας».
Παρά την αναιμική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το Πεκίνο δείχνει να παραμένει πιστό στο φιλόδοξο στόχο της ανάπτυξης του 5,5% για το 2022. Τέλη Ιουνίου ο πρόεδρος Σι Ζινμπίνγκ ανακοίνωσε τη γενναία οικονομική ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων με στόχο την ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Με αυτή την παλιά κλασική συνταγή το Πεκίνο προτίθεται να δώσει νέα πνοή στην οικονομία της χώρας. Αυτή την εβδομάδα πάντως ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ παραδέχθηκε ότι η τόνωση της οικονομίας δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr