Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που προσφάτως δέχθηκαν αιχμές από το Κίεβο για την επιφυλακτική τους υποστήριξη, μετέβησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα σε μία ισχυρή κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης.
Ασφαλώς, συνδέεται με την πρόθεση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ:
«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Κίεβο, όπου ταξίδεψε μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Μαζί τους ήταν κι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «αλληλεγγύη τους προς τη χώρα και τον λαό μας», ωστόσο δεν έλειψε η πίεση του για επιπλέον εξοπλισμό. Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό είχε αναφέρει: «Καθημερινά αγωνίζομαι για την Ουκρανία να αποκτήσει τα όπλα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι και οι τέσσερις ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί στην Ουκρανία «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου στην ΕΕ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ. Η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»
Από την πλευρά του, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά κατά την επίσκεψή του ήταν το ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ.
Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό».
«Η Γερμανία έχει δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά», είπε, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν το κοντινό προάστιο ΙρπίνΙρπίν, το οποίο -μαζί με την Μπούτσα και την Μποροντιάνκα– είχε μετατραπεί σε θέατρο θηριωδίας από το ρωσικό στρατό. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόσεξε το σύνθημα σε έναν τοίχο που έγραφε: «Κάντε Ευρώπη, όχι πόλεμο» (μία παραλλαγή του κάντε έρωτα, όχι πόλεμο), σημειώνοντας: «Είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπεις αυτό. Αυτό είναι το σωστό μήνυμα».
Σύμφωνα με το Reuters, η επίσκεψη χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr