Η συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς συμφωνία, με τις συνομιλίες να αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν, σύμφωνα με το Bloomberg, άτομα που γνωρίζουν τι συνέβη στις συνομιλίες, αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.
Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το ρωσικό αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η ΕΕ είχε προτείνει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις μέχρι το τέλος του 2024 και η Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό.
Η εξαίρεση απέτυχε να πείσει την Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να μπλοκάρει το σχέδιο την Κυριακή στον σκέλος που αφορά την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης της μετάβασης μακριά από τη ρωσική ενέργεια.
Η ΕΕ πίεζε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις κυρώσεις μέχρι την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, στις 9 Μαΐου, που γιορτάζει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μέτρα θα αύξαναν το διακύβευμα για το μπλοκ, το οποίο εισήγαγε σχεδόν τα δύο τρίτα του αργού πετρελαίου του από τη Ρωσία το 2019. Θα ασκούσε επίσης μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα, καθώς η ΕΕ είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος καταναλωτής αργού και καυσίμου από τη Ρωσία.
«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων. Απομένει ακόμα λίγη δουλειά για να ολοκληρώσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.
Όπως συμπληρώνουν, «επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».
Οι ηγέτες της G7 πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση αργότερα την Κυριακή για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τι προβλέπει το πακέτο
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ που κυκλοφόρησε στα κράτη-μέλη την περασμένη εβδομάδα, θα απαγορευθεί επίσης οι ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδιώτες να παρέχουν πλοία και υπηρεσίες, όπως ασφάλειες, που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ εντός τριών μηνών.
Η Ελλάδα και η Κύπρος εξακολουθούσαν να διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά το σκέλος που αφορά τη ναυτιλία και το εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες.
Η ΕΕ προτείνει επίσης:
- Αποκλεισμό άλλων τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας Sberbank.
- Περιορισμό ρωσικών οντοτήτων και ιδιωτών από την αγορά ακινήτων στην ΕΕ.
- Απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες και εμπορίου ορισμένων χημικών ουσιών.
- Επιβολή κυρώσεων στην Αλίνα Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκη, που είναι «στενά συνδεδεμένη» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ και τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου και του πολέμου στην Ουκρανία.
- Επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες πρόσωπα στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα, καθώς και σε εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr