Τονίζει δε ότι, οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τον συντονισμό τους, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με την υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων και εποπτείας του τομέα των εικονικών περιουσιακών στοιχείων και των εξειδικευμένων επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, λογιστές και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών που συχνά βοηθούν τους νομιμοποιητές.
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η MONEYVAL αξιολογεί τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε 34 κράτη που βρίσκονταν υπό παρακολούθησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, Πρόεδρος της MONEVYAL, δήλωσε: «Το σκάνδαλο των εγγράφων Pandora το 2021 καταδεικνύει την αυξανόμενη κλίμακα της απειλής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την επιμονή των νομιμοποιητών στην κατάχρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος για να κρύψουν τα παράνομα έσοδα τους. Αντιμετωπίζουμε έναν συνδυασμό γνωστών μεθόδων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και νεότερων τάσεων που απαιτούν σθεναρή δράση και συντονισμό από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Τα «Pandora Papers» έδειξαν ότι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μπορούν να είναι συνένοχοι στα μεγάλης κλίμακας διεθνικά προγράμματα ξεπλύματος χρήματος που περιλαμβάνουν διεφθαρμένους πολιτικούς και άτομα με υψηλή περιουσία που επιδιώκουν να φοροδιαφύγουν, χρησιμοποιώντας συχνά υπεράκτιες δικαιοδοσίες και πολύπλοκες εταιρικές δομές.
Τα τελευταία χρόνια η MONEYVAL συνεργάστηκε με την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την ενίσχυση του ρυθμιστικού τους καθεστώτος, το οποίο οδήγησε το 2021 στην τροποποίηση του διεθνούς προτύπου FATF για τη ρύθμιση των διακρατικών λειτουργιών των «gatekeepers» και τη βελτίωση της παγκόσμιας συμμόρφωσής τους.
Ο αναδυόμενος τομέας εικονικών περιουσιακών στοιχείων και η αυξανόμενη χρήση κρυπτονομισμάτων γίνονται μια σημαντική πρόκληση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς οι παραδοσιακές μορφές ελέγχου που έχουν οι τράπεζες και τα ιδρύματα στις χρηματοοικονομικές ροές και υπηρεσίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα διατίθενται μέσω του Διαδικτύου από οπουδήποτε στον κόσμο.
Στην έκθεσή της, η MONEYVAL καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη μέλη και οι δικαιοδοσίες της συνεχίζουν, κατά μέσο όρο, να επιδεικνύουν μέτριο επίπεδο αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το επίπεδο συμμόρφωσης με τα πρότυπα της FATF είναι κάτω από το ικανοποιητικό όριο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη συμμόρφωση του ιδιωτικού τομέα, τη διαφάνεια νομικών προσώπων, τις καταδίκες για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, τις οικονομικές κυρώσεις για την τρομοκρατία και τη διάδοση μαζικών όπλων καταστροφής.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr