Να σημειωθεί ότι το -βαθιά καθολικό- Σαν Μαρίνο, είναι ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που απαγορεύουν εντελώς τις αμβλώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, δυσμορφίας του εμβρύου ή κινδύνου για τη μητέρα.
Συνολικά 35.411 ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στο εξωτερικό. Το άλλο προπύργιο κατά των αμβλώσεων, το Γιβραλτάρ, χαλάρωσε τη νομοθεσία του τον Ιούνιο έπειτα από δημοψήφισμα.
Έπειτα από πρωτοβουλία των Γυναικών του Σαν Μαρίνο (UDS), μια φεμινιστική οργάνωση των δεκαετιών 1970-80 που αναβίωσε το 2019, οι κάτοικοι του μικρού κράτους καλούνται να αποφανθούν αν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να μπορούν να κάνουν ελεύθερα άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.
Μετά τις 12 εβδομάδες η άμβλωση θα επιτρέπεται σε περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας ή όταν εντοπίζεται δυσμορφία στο έμβρυο "που ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας".
Ελλείψει δημοσκοπήσεων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η άμβλωση θεωρείται αδίκημα στο Σαν Μαρίνο και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τη γυναίκα και έξι ετών για τον γιατρό που την κάνει. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ποτέ καταδίκες καθώς οι γυναίκες του Σαν Μαρίνο πηγαίνουν στην Ιταλία για να κάνουν άμβλωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr