Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αποφασίσει κατά πόσο θα εγκρίνει ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τρίτη δόση και οι εταιρείες Pfizer και Moderna επιλέγουν να παρουσιάσουν νεότερα στοιχεία υπέρ της αναμνησιτκής δόσης.
Η Pfizer, όπως μεταδίδουν Financial Times και πρακτορείο Reuters, παρουσίασε μια μελέτη του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, που δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τείνει να εξασθενήσει φυσικά όσο περνάει ο καιρός, «άσχετα με την παραλλαγή του κορωνοϊού» και όχι ως συνέπεια του στελέχους Δέλτα.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η ανοσιακή προστασία του εμβολίου μειώνεται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η μείωση υπολογίστηκε σε περίπου 6% ανά δίμηνο μετά τη δεύτερη δόση, πέφτοντας έτσι από το 96,2% λίγο μετά τον εμβολιασμό, στο 83,7% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η εταιρεία επικαλέστηκε επίσης στοιχεία άλλης ισραηλινής μελέτης, σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση αποκαθιστά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%.
Από την πλευρά της, η Moderna παρουσίασε στοιχεία μεγάλης κλινικής δοκιμής της, σύμφωνα με τα οποία η προστασία του εμβολίου της εξασθενεί διαχρονικά, πράγμα που υποστηρίζει τη χρησιμότητα μιας έξτρα ενισχυτικής δόσης. Η μελέτη βρήκε μεγαλύτερα ποσοστά λοιμώξεων μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πρώτοι πριν 13 μήνες, σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν πριν οκτώ μήνες.
Το νέο αυτό «αφήγημα» της Moderna έρχεται πάντως σε αντίθεση με πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι εκείνου των Pfizer/BioNTech.
Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν καταθέσει αιτήματα για διενέργεια τρίτης δόσης.
Στην Ελλάδα η τρίτη δόση έχει αρχίσει ήδη να χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους και αναμένει τις διεθνείς αποφάσεις για να προχωρήσει και σε αναμνηστική δόση για υγειονομικούς, αλλά και άτομα άνω των 60 ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr