Η πτώση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την επιβολή περιορισμών στην κινητικότητα σε αρκετές επαρχίες της χώρας, καθώς η Κίνα προσπάθησε να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στο 50,1 τον Αύγουστο, ελάχιστα πάνω από τις 50 μονάδες, που χωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Γενικότερα, τα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι λιγότερο ελπιδοφόρα από το αναμενόμενο σε πολλές περιπτώσεις, με τον δείκτη οικονομικής έκπληξης της Citi να είναι αρνητικός την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου του 2020.
Ωστόσο, ενώ ορισμένες ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα ενδέχεται να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με την UBS η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει σε καλό δρόμο για τους εξής λόγους:
Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται ότι θα παραμείνει ισχυρή καθώς συνεχίζεται το reopening
Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος της πρόσφατης ανόδου των λοιμώξεων από την COVID-19.
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης των κρουσμάτων κορονοϊού επιβραδύνθηκε από 9,4% σε 7%, σε 3,5%, σε 1,1% και την περασμένη εβδομάδα σε μόλις 0,01% με βάση τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επίσης αυξηθεί σε περισσότερες από 39 εκατ. δόσεις ημερησίως στις 29 Αυγούστου από περίπου 35 εκατ. δόσεις στις 23 Αυγούστου.
Κι ενώ τα πρόσφατα στοιχεία στην Κίνα ήταν απογοητευτικά, ο ελβετικός οίκος εξακολουθεί να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα περίπου 8% για φέτος.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ, η UBS «βλέπει» ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει από 6,5% φέτος σε 6% το 2022, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τις προσδοκίες των επενδυτών.
Η Federal Reserve παραμένει ευνοϊκή, ενώ και η περαιτέρω υποστήριξη φαίνεται πιθανή από τις κινεζικές αρχές
Μιλώντας πρόσφατα στο Jackson Hole, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμη κι αν αρχίσει η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (tapering).
Ο Πάουελ τόνισε ότι «έχουμε πολλά εδάφη να καλύψουμε για να φτάσουμε στα μέγιστα επίπεδα στην απασχόληση και ο χρόνος θα δείξει εάν έχουμε φτάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό σε βιώσιμη βάση».
Όπως επισημαίνει η UBS, η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων, που εξαρτάται από τις οικονομικές συνθήκες, είναι συνεπής με τη Fed, η οποία διατηρεί την ευελιξία της πολιτικής της, κρατώντας όλες τις επιλογές ανοιχτές.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο ελβετικός οίκος αναμένει περισσότερες περικοπές του δείκτη υποχρεώσεων αποθεματικού, ταχύτερη έκδοση ομολόγων της τοπικής κυβέρνησης και μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες τους επόμενους μήνες εν μέσω της άνισης ανάκαμψης.
Τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά
Στις ΗΠΑ, τα εταιρικά κέρδη έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και τώρα είναι σχεδόν 30% υψηλότερα από τα επίπεδα πριν την πανδημία για τις εταιρείες του δείκτη S&P 500.
Το αυξανόμενο κόστος εισροών αντισταθμίζεται περισσότερο από τα αυξανόμενα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους του S&P 500 έφτασαν σε υψηλό πολλών ετών στο δεύτερο τρίμηνο, κοντά στο 14%.
Επίσης, η UBS προβλέπει μια σταθερή αύξηση κερδών 28,5% για την Ασία -εκτός της Ιαπωνίας- για το 2021 και 42% αύξηση κερδών για την Ιαπωνία για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2022.
Συμπέρασμα
Συνεπώς, ο ελβετικός οίκος διατηρεί την επιφυλακτική του στάση και επικεντρώνεται σε μετοχές που θα επωφεληθούν από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το reopening.
Ωστόσο, με την αβεβαιότητα για την COVID-19 να παραμένει, συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας των μετοχών, διαφοροποιώντας τις κατηγορίες των assets, συμπεριλαμβανομένων και των hedge funds.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr