Στο ψηφιακό συνέδριο του Jackson Hole, ο τραπεζίτης διευκρίνισε ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (tapering), ενδέχεται να αρχίσει πριν το τέλος του 2021.
«Η αμερικανική οικονομία έχει φθάσει σ’ ένα σημείο, όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη νομισματική στήριξη» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χαιρετίζοντας τη θετική πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ (ανάπτυξη 6,6% στο β’ τρίμηνο).
«Εφόσον η οικονομική πρόοδος συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πριν το τέλος του 2021 τη μείωση της ποσότητας των ομολόγων που αγοράζουμε κάθε μήνα» συνέχισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 120 δισ. δολάρια μηνιαίως, έχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάκαμψη των αμερικανικών και των διεθνών χρηματιστηρίων.
Παράλληλα, ωστόσο, σπεύδοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο τραπεζίτης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, καθώς «πρέπει να διανύσουμε πολύ έδαφος» έως ότου η οικονομία να ανακτήσει τα προ-πανδημίας επίπεδα της απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, σημαντικά κάτω του 14,8% τον Απρίλιο του 2020. Όμως, η αγορά εργασίας ακόμη δεν έχει φθάσει στα προ-κρίσης επίπεδα (η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2020 βρισκόταν στο 3,5%).
«Ο χρόνος και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης δεν αποτελεί απευθείας ένδειξη σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, για τα οποία αποφασίζουμε με πιο αυστηρά κριτήρια» προσέθεσε επιχειρώντας να κατευνάσει τις αμφιβολίες.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, παραδέχθηκε ότι ο δείκτης τιμών βρίσκεται αρκετά άνω του 2%, το οποίο αποτελεί και τον στόχο της κενρικής τράπεζας, εξηγώντας βέβαια ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές και όχι μόνιμες. «Τελικά ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα επίπεδα του στόχου μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr