Χάρη στις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (National Security Agency - NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, αναδείχθηκε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA «τραβούσαν» τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών από όλο τον κόσμο.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από ακτιβιστές για τις ατομικές ελευθερίες, οι οποίοι υποστήριζαν πως οι μαζικές παρακολουθήσεις δεν ήταν ούτε απαραίτητες ούτε αναλογικές, και πως το σύστημα δεν είχε ούτε σαφή ορισμό ούτε δικαστική επίβλεψη.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση επέμενε πως η μαζική παρακολούθηση ήταν κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και της είχε επιτρέψει να ξεσκεπάσει πληθώρα απειλών.
Η υπόθεση που έγινε γνωστή και ως «Big Brother Watch and Others v. the United Kingdom» οδήγησε του δικαστές να αποφασίσουν πως με τις μαζικές παρακολουθήσεις η Βρετανία παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό των επικοινωνιών ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Επιπλέον, για την απόκτηση δεδομένων επικοινωνιών από παρόχους υπηρεσιών παραβίασε και τα δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με το δικαστήριο, παρότι η μαζική παρακολούθηση αφεαυτής δεν είναι παράνομη. «Το δικαστήριο έλαβε υπόψη πως, λόγω του πλήθους των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη στη σύγχρονη κοινωνία, η λειτουργία ενός καθεστώτος μαζικής παρακολούθησης δεν παραβίασε αφεαυτής τη Σύμβαση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
«Ωστόσο», συμπληρώθηκε, «ένα τέτοιο καθεστώς πρέπει να υπόκειται σε 'διασφαλίσεις από την αρχή έως το τέλος'».
Μέχρι στιγμής, το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε κάνει κάποιο άμεσο σχόλιο για τη σχετική απόφαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr