Η διαφθορά δικαίως ονομάζεται ένα από τα πιο ύπουλα κοινωνικά φαινόμενα, τονίζει η Επίτροπος και διευκρινίζει ότι, διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς, εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως από άτομα που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ή μειονεκτούσες ομάδες.
Επίσης, επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Επίτροπος, από παγκόσμια σκοπιά, είναι ανησυχητικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται σε δωροδοκίες κάθε χρόνο και ότι η διαφθορά, η δωροδοκία, η κλοπή και η φοροδιαφυγή κοστίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Τονίζει δε ότι, αυτό θα ήταν αρκετό για να ενισχύσει, τουλάχιστον για έξη χρόνια, τα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα που ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα πάνω από το όριο της φτώχειας.
Αναφερόμενη στον καταστροφικό αντίκτυπο της διαφθοράς στη ζωή μας, η Επίτροπος τονίζει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 7% των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη χάνεται από τη διαφθορά, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Transparency International για το 2019 The Ignored Pandemic. Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από 178 χώρες και εκτιμά ότι περισσότεροι από 140.000 θάνατοι παιδιών ετησίως οφείλονται σε διαφθορά.
Ολόκληρη η σημερινή παρέμβαση της Επιτρόπου, στα αγγλικά, ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr