Η θλιβερή, αυτή, διαπίστωση, προκύπτει από την «αλληλογραφία» που υπήρξε, μεταξύ του Ρουμάνου ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών Mihai Tudose και του Επιτρόπου Schmit.
Στην ερώτησή του, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει ότι:
Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2020, περίπου το ένα πέμπτο των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή 92,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ακόμη και πριν από την πανδημία.
Ο μέσος όρος για την Ευρώπη ήταν 21,1%, με ποσοστά σε επίπεδο κρατών μελών που κυμαίνονται από 12,5% στην Τσεχική Δημοκρατία και 14,4% στη Σλοβενία, έως 30% στην Ελλάδα, 31,2% στη Ρουμανία και 32,5% στη Βουλγαρία.
Τα συγκεντρωτικά δεδομένα για το 2019, τόνιζε ο ευρωβουλευτής, μας παρέχουν έναν πολύτιμο δείκτη για τη μέτρηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, δεδομένου ότι αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την τρέχουσα καταστροφή.
Δυστυχώς, υπογράμμιζε, υπάρχουν πολλά σημάδια ότι, μετά τον κορονοϊό, η φτώχεια έχει γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη, με πολλούς από τους συμπολίτες μας να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να ανταποκρίνονται καθημερινά και να χρειάζονται επειγόντως βοήθεια από την ΕΕ!
Ρωτούσε, δε την Κομισιόν, ποια επείγοντα μέτρα προβλέπει, για την παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στους ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στην σημερινή του απάντηση ο Επίτροπος Schmit , παραδέχεται ότι η πανδημία κινδυνεύει να αυξήσει τη φτώχεια αλλά υποστηρίζει ότι, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Όπως, όμως, προκύπτει, από το «υπόλοιπον» της απαντήσεως του Επιτρόπου, η βοήθεια στα κράτη μέλη να ανακάμψουν και να ενισχύσουν την οικονομική και κοινωνική τους ανθεκτικότητα, μετατίθεται σε πρωτοβουλίες της επόμενης γενιάς της ΕΕ.
Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου, για τα προβλεπόμενα μέτρα:
-«Σε αυτά περιλαμβάνονται το μέσο SURE (Υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) και οι δύο πρωτοβουλίες επένδυσης Coronavirus Response, οι οποίες παρείχαν στα κράτη μέλη άμεση ρευστότητα άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέχρι στιγμής τους επέτρεψαν να ανακατανέμουν στις πιο επείγουσες προτεραιότητες περισσότερο από 18 δισεκατομμύρια ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Επενδύσεων της ΕΕ και το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια στους Απόρους στο πλαίσιο του υφιστάμενου χρηματοδοτικού κονδυλίου της πολιτικής συνοχής.
-Η ΕΕ επόμενης γενιάς θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακάμψουν και να ενισχύσουν την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, ιδίως μέσω του ReactEU (47,5 δισεκατομμύρια ευρώ), το οποίο θα ενισχύσει τα ταμεία συνοχής 2014-2020 και τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (672,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Αυτό θα προσθέσει στους πόρους που διατίθενται για τα ταμεία της πολιτικής συνοχής το 2021-2027, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus.
-Η Ετήσια Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2021 απαριθμούσε τη δικαιοσύνη ως βασική αρχή καθοδήγησης της ανάκαμψης. Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων παραμένει η πυξίδα για την ανοδική κοινωνική σύγκλιση. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του πυλώνα και την περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποβληθεί πρόταση για την εγγύηση παιδιών με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr