Στη βιντεοδιάσκεψη της Πέμπτης έγινε μία σύντομη συζητήση για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η διάσταση απόψεων είναι ξεκάθαρη και κρίθηκε πως δεν θα μπορούσε να γεφυρωθεί από απόσταση. Θα ήταν δηλαδή χαμένος χρόνος.
Ουγγαρία και Πολωνία επανέλαβαν, πάντως, τις αντιρρήσεις τους για τη σύνδεση των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Το γεγονός δηλαδή ότι μπορούν να μπλοκαριστούν κονδύλια σε περίπτωση που κάποιο κράτος -μέλος δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη Δικαιοσύνη.
Οι συγκεκριμένες χώρες θεωρούν ως παρέμβαση στο εσωτερικό τους αυτούς τους κανόνες, ενώ εκφράζουν ένσταση και για το γεγονός ότι θα τους κρίνουν άλλες χώρες και θέτουν ζήτημα αναξιοκρατίας και υποκειμενικότητας. Σε κάθε περίπτωση τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και ο ευρωπαϊκός πολυετής προϋπολογισμός είναι αυτή τη στιγμή "μπλοκαρισμένα".
Η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ σε μερικό κλείσιμο της λειτουργίας της από τον Ιανουάριο, καθώς ορισμένες πληρωμές αναγκαστικά θα ανασταλούν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Επίσης, δημιουργούνται καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που είναι πιθανό να καθυστερήσει και τις εκταμιεύσεις που οι χώρες ήλπιζαν ότι μπορεί να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Το "βέτο" Πολωνών και Ούγγρων ωστόσο ανατρέπει τα δεδομένα.
Πληροφορίες του Bloomberg από την τηλεδιάσκεψη αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενημέρωσε τους ηγέτες πως δεν υπήρχε λόγος να αναλωθούν περισσότερο στο συγκεκριμένο θέμα και πως θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ώστε στην επόμενη Σύνοδο του Δεκεμβρίου να υπάρξουν καλύτερα νέα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε μετά τη Σύνοδο πως "είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Είναι σαφές πόσο σημαντικό είναι αυτό. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε και θα εργαστούμε σκληρά και σοβαρά για αυτό".
Η Ελλάδα φυσικά είναι μία από τις χώρες που... καίγεται για χρηματοδότηση και θέλει πολύ να απεμπλακεί η κατάσταση σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο, ενώ την Πέμπτη κατέθεσε ήδη και το προσχέδιό της με τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει για να πάρει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Συνόδος επικεντρώθηκε τελικά στο μεγαλύτερό της κομμάτι στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, το πώς θα κινηθούν τα κράτη το επόμενο διάστημα και φυσικά τις συμφωνίες της Κομισιόν με τις μεγάλες φαρμακευτικές για τα εμβόλια.
Οι ηγέτες συμφώνησαν πως δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις και πως το άνοιγμα από τα lockdown αυτή τη φορά πρέπει να γίνουν πιο αργά και προσεκτικά σε σχέση με την πρώτη φορά. Αποφασίστηκε ακόμα να χρησιμοποιούνται περισσότερο τα rapid tests, ενώ για τα εμβόλια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε πως η Κομισιόν συζητά και με άλλες εταιρείες για να κλείσει συμφωνίες για εμβόλια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr