Τα χρήματα από το πρόγραμμα Sure, αυξημένα σε σχέση με τα αρχικώς υπολογιζόμενα, καθώς κάποια κράτη μέλη δεν πήραν τα αρχικά ποσά, προορίζονται για να καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών (πρόγραμμα Συν-Εργασία, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών).
Ενδεικτική είναι η σχετική δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας: «Επτά μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος SURE, και έξι μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, την πρώτη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα.
Εκταμίευση η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, επί συνόλου περίπου 2,7 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στη χώρα μας ως δάνειο από το SURE, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού.
Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.» Βέβαια πρόκειται για δάνειο που μπαίνει στο συνολικό λογαριασμό του χρέους, που ήδη φουσκώνει με ορίζοντα το 206% του ΑΕΠ, ωστόσο έχει καλύτερους όρους σε σχέση ακόμη και τα «προσγειωμένα» επιτόκια των ομολόγων π.χ. της πενταετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 1 δισ. ευρώ θα εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας, με μηδενικό όμως επιτόκιο, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια με επιτόκιο μ0,30 %. Έτσι η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση διαμορφώνεται σε περίπου 33,433 εκατ. ευρώ ( 33,3 εκατ. ευρώ δόση συν 100.000 ευρώ επιτόκιο).
Το πρόγραμμα αυτό πάντως είναι το πρώτο που φέρνει ζεστό χρήμα από την ΕΕ , βέβαια υπό την μορφή δανείων, με καθυστέρηση, βέβαια, 7 μηνών.
Το επόμενο «μετέωρο» βήμα της ΕΕ έχει να κάνει με το Ταμείο Ανάκαμψης από όπου η Ελλάδα περιμένει περίπου 30 - 32 δισ. ώστε να πάρει ανάσα από τις συνεχείς εκταμιεύσεις με χρήμα από τον εθνικό κορβανά. «Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί με μεθοδικότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της παρούσας δοκιμασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη» ανέφερε χτες ο κ. Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου τα βάρος που έχει σηκώσει η χώρα από μόνη της είναι μεγάλο. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο οι παρεμβάσεις τόσο στο μέτωπο των δαπανών όσο και των αναστολών κτλ έφθαναν στα 24 δις ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι μαζί με τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο, το συνολικό ύψος θα φτάσει τα 32 δις ευρώ.
«Ασφαλώς, η Ελλάδα περιμένει επιπλέον στήριξη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο, οι καθυστερήσεις από το... μέτωπο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν βάλει βέτο στη συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, επειδή διαφωνούν με τη σύνδεση του κράτους δικαίου με τις εκταμιεύσεις» ήταν πάντως η εύγλωττη χτεσινή αναφορά για την πορεία του Ταμείου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr