Στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς διαφωνούν στις προϋποθέσεις για το κράτος δικαίου που υπάρχουν προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται για δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην πηγαίνουν ευρωπαϊκοί πόροι σε χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός σε θεμελιώδη δικαιώματα κλπ).
Οι δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θεωρούν το συγκεκριμένο μηχανισμό ότι αποτελεί εργαλείο ανάμειξης της Ε.Ε. σε εσωτερικές τους υποθέσεις και δικαιολογούν την απόφαση για βέτο κάνοντας λόγο για ζήτημα "εθνικής κυριαρχίας".
Όπως σωστά σημείωσε βέβαια ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αν κάποιος σέβεται το κράτος δικαίου δεν θα το έβλεπε ως "απειλή" για τη χώρα του.
Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη για πολλούς, δημιουργεί νέους "πονοκεφάλους" στην ΕΕ, αλλά φυσικά και σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που έχουν μεγάλη ανάγκη τα χρήματα της ΕΕ για να αντέξουν στη νέα οικονομική κρίση που έχει προκληθεί, λόγω της πανδημίας.
Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, το ζήτημα θα επανέλθει λογικά σε επίπεδο αρχηγών-κρατών.
Στόχος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2020 και να υπάρξουν οι πρώτες εκταμιεύσεις το καλοκαίρι του 2021. Έχει ήδη, όμως, χαθεί πολύτιμος χρόνος και αναζητείται τρόπος για να μεταπειστούν οι λαϊκιστές ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr