Το τουρκικό σεισμογραφικό συνοδεύουν πολεμικά σκάφη της Τουρκίας, που συνεχίζουν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.
Η παράνομη Navtex λήγει τα μεσάνυχτα και όπως όλα δείχνουν η Άγκυρα σκοπεύει να εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο.
Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έως ότου τα τουρκικά σκάφη βάλουν πλώρη για την Αττάλεια.
Τουρκική ρηματική διακοίνωση
Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Άγκυρα απαντά στην επιστολή της Αθήνας στα Ηνωμένα Έθνη για το Oruc Reis.
Με ρηματική διακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι άκυρη, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ρηματική διακοίνωση:
- Aπορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της.
- Επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
- Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και «εξαφανίζει» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.
«Τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη» αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Η επιστολή της Αθήνας
Στο μεταξύ, απεστάλη στον ΟΗΕ ελληνική επιστολή διαμαρτυρίας για το Oruc Reis.
Στη δισέλιδη επιστολή της, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του Oruc Reis σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού).
Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr