Με άρθρο της στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, σημείωσε ότι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας αποτελεσματικής πολιτικής κοινωνίας είναι η δυνατότητά της να προσαρμόζεται σε αναπάντεχες καταστάσεις και να επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει αλληλεγγύη.
Διδασκόμενη από τα μαθήματα του παρελθόντος, σημειώνει η πρόεδρος της ΕΚΤ, η Ευρώπη κινήθηκε προς ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης κρίσεων, ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται στη στρατηγική αυτονομία, τον συντονισμό και τη «μέθοδο της Ένωσης».
Η κα. Λαγκάρντ παρουσιάζει τρία κομβικά σημεία που διαμορφώνουν το νέο μοντέλο.
Πρώτον, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη των οικονομιών τους στηρίζονται στη μεταξύ τους συνεργασία.
Δεύτερον, εφαρμόζονται πολιτικές που συμπληρώνουν η μία την άλλη αντί να εξουδετερώνουν η μία την άλλη. Η ίδια υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ακολούθησε την παγκόσμια κρίση η ευρωζώνη εφάρμοσε δημοσιονομική πολιτική η οποία στο σύνολό της ήταν περιοριστική, περιορίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές. Αντίθετα, στην κρίση της πανδημίας εφαρμόστηκαν πολιτικές οι οποίες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες και εξασφαλίζουν την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη.
Τρίτον, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν πως μία συντονισμένη απάντηση έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν τον πρώτο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το μοντέλο αυτό δεν αναδύθηκε εν μία νυκτί. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις και εσωτερικές διαφωνίες. Αλλά η Ευρώπη προσαρμόστηκε. Δείξαμε ότι μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και να προσαρμόσουμε τους θεσμούς μας ακόμα και απέναντι στις πιο δύσκολες προκλήσεις. Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που έχει οικοδομηθεί πάνω στην αλληλεξάρτηση και η συνεργασία είναι μακράν το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συμπτωμάτων της Covid-19» καταλήγει η κα. Λαγκάρντ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr