«Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ιστορική αυτή η συμφωνία. Δράσαμε άμεσα, με ταχύτητα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταλήξαμε σε μια συμφωνία πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι πρωτοφανής από πολλές απόψεις. Πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες».
Ο Michel τόνισε στους ευρωβουλευτές ότι σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της, η δημοσιονομική αντίδραση της ΕΕ στην κρίση (συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας αυτής της εβδομάδας) είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ ή της Κίνας. Και συμφωνήθηκε σε μόλις δύο μήνες.
4 days and 4 nights.
— Charles Michel (@eucopresident) July 23, 2020
We hammered out a deal of 1.8 trillion euros, a response bigger than the US or China.
This moment is pivotal in European history. #EUCO pic.twitter.com/VP3kxtzd9I
Από τη μεριά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε την υπευθυνότητα που επέδειξαν οι ηγέτες της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
"Ενωμένες, 27 χώρες της ΕΕ που υποστηρίζουν την Επιτροπή, συγκεντρώνουμε χρήματα στην κεφαλαιαγορά για την καταπολέμηση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει γίνει ποτέ.
Οι αξίες μας βρίσκονται στο επίκεντρο της Ένωσης μας. Η προστασία του προϋπολογισμού μας και ο σεβασμός του κράτους δικαίου συμβαδίζουν", σημείωσε για να προλάβει και τις αντιδράσεις σχετικά με τις "ελευθερίες", που δίνονται σε κράτη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμη από τις δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον βλέπει να χαράζει κάπου και να βγαίνει ένα φως. Αυτή την εβδομάδα δεν παραμερίστηκαν μόνο κάποια ταμπού και κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις. Είκοσι επτά κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές για να καταπολεμήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών από κοινού».
Να θυμίσουμε πως νωρίτερα, η κα. φον ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί στη διαδικασία με την οποία θα αντλήσουν τα χρήματα οι χώρες.
Όπως είπε, οι χώρες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους που ορίζεται ως "εθνικό σχέδιο ανάκαμψης" και προτείνεται να θέτει στόχους που σχετίζονται με το Περιβάλλον, την τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Τα εθνικά προγράμματα θα επιτηρούνται από την Κομισιόν και όπως είπε η φον ντερ Λάιεν "κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα γίνεται η εκταμίευση της απαραίτητης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr