Οι πιέσεις εντός της ίδιας της ΕΕ είναι δυνατές καθώς επιδιώκει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, από την ενεργειακή διάτρηση από την Κύπρο έως τη συμμετοχή στους εμφύλιους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει η απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell έστειλε συμβιβαστικά μηνύματα την περασμένη εβδομάδα μετά από επίσκεψη στην Τουρκία, λέγοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε κάθε είδους αντιπαράθεση.»
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές από τις Βρυξέλλες, πλέον δεν αρκεί μόνο να συμφωνεί η Άγκυρα, καθώς πλέον και εντός της ΕΕ είναι πολλές οι χώρες που νιώθουν ότι πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος ενοχλημένες από την τουρκική προκλητικότητα. Η Γαλλία για παράδειγμα έχει χάσει την υπομονή της με την Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ και άλλες χώρες θεωρούν πως οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα όρια. Το θέμα είναι με ποιους τρόπους θα επιλέξει η ΕΕ να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της και τι περιθώρια υπάρχουν σε επίπεδο κυρώσεων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος