Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του ESM, Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, το επιτόκιο που θα πληρώσει μία χώρα, η οποία θα ζητήσει 7ετές δάνειο, θα είναι -0,07% με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές για ομόλογα αυτής της διάρκειας είναι -0,21% (μέσος όρος τελευταίου τριμήνου), στο οποίο προστίθεται ένα ετήσιο περιθώριο 0,1%, μία εφάπαξ προμήθεια 0,25% (που αντιστοιχεί σε 0,036% ετησίως) και μία ετήσια προμήθεια 0,005%.
Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες θα επιστρέφονται χρήματα και κάνει το Pandemic Crisis support πολύ ελκυστικό, δήλωσε ο αξιωματούχος του ESM. Αν μία χώρα ζητήσει 10ετές δάνειο, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%), με το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές να ανέρχεται στο -0,05% και σε αυτό να προστίθενται, όπως και στην περίπτωση του 7ετούς ομολόγου, το ετήσιο περιθώριο και οι προμήθειες.
Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ESM, για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός τους μέσω του ESM για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που συνδέονται με τον κορονοϊό θα είναι φθηνότερος από τον απευθείας δανεισμό των ίδιων των χωρών από τις αγορές, καθώς θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο.
Επιπλέον, σημειώνει, αν μία χώρα ζητήσει μία πιστωτική γραμμή από τον ESM, θα μπορούσε να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χρηματοδότησή της και να αμβλύνει μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων του από τις νέες εκδόσεις τίτλων που σχεδιάζονται.
Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται για να χαρακτηρισθούν «κοινωνικά ομόλογα» (social bonds) αυτά που θα εκδώσει για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που οφείλονται στην κρίση του κορονοϊού. Ο μηχανισμός Pandemic Crisis Support του ESM δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ τους και είναι σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου.
Η στάση της Ελλάδας
Η Ελλάδα, όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, σε πρώτη φάση δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης. Άλλωστε, μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δάνεια του ESM, παρότι έχουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Ακόμη και η Ιταλία και η Ισπανία προτιμούν το δανεισμό από τις αγορές, παρότι τα δάνεια του ESM έχουν πολύ καλύτερους όρους. Το... στίγμα του ESM από τα μνημόνια είναι τέτοιο που οι κυβερνήσεις θεωρούν πως θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος αν τον επιλέξουν.
Μόνον η Κύπρος έχει εκδηλώσει πρόθεση να απευθυνθεί στον ESM για δανεισμό.
Η Ελλάδα για την ώρα προτιμά τα εργαλεία χρηματοδότησης SURE για την απασχόληση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις. Επίσης, υπολογίζει ότι μπορεί να λάβει επιπλέον 32 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου από το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Κομισιόν. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς η αγορά "καίγεται" για ρευστό και τα δάνεια του ESM είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά. Αν κάποιος άλλος κάνει την αρχή, μπορεί και η Ελλάδα να ακολουθήσει/
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr