Το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που προκύπτει από το Ταμείο Ανασυγκρότησης ουσιαστικά διπλασιάζει το budget για τη χώρα μας και ασφαλώς γίνονται κινήσεις ώστε να μη χαθούν αυτά τα χρήματα.
Πρώτο βήμα βέβαια για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία για το Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ, καθώς αρκετές είναι οι χώρες που εκφράζουν αντιρρήσεις, αλλά και να οριστικοποιηθεί το μερίδιο της Ελλάδας στα 32 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 32 δισ. ευρώ τα 22,5 δισ. ευρώ προβλέπεται (για την ώρα τουλάχιστον) να δοθούν ως επιχορηγήσεις. Για να πάρουμε αυτές τις επιχορηγήσεις, θα πρέπει πάντως να παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το πού θα πάνε τα λεφτά και φυσικά θεωρείται δεδομένο πως τα ευρωπαϊκά όργανα, θα επιβλέπουν αν πράγματι χρησιμοποιούμε τα χρήματα με το συμφωνημένο τρόπο.
Από το Ταμείο Ανασυγκρότησης η Ελλάδα δικαιούται ακόμη (με την υπάρχουσα πρόταση) περίπου 9 δισ. ευρώ σε δάνεια. Υπολογίζεται δε πως μπορούν επίσης να απορροφηθούν επιπλέον 19 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Στα παραπάνω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσθέτει περίπου 10 δισ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα:
Έως και 4 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει η Ελλάδα από τη δεξαμενή του ESM. Για την ώρα φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόθεση να πάρει χρήματα από εκεί, αλλά συνυπολογίζονται.
Επίσης, περίπου 2,5-3,5 δισ. ευρώ δικαιούται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τέλος θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση.
Κάπως έτσι προκύπτουν τα 60 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση πως η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη επταετία. Ασφαλώς, το βάρος θα πέσει στο να εξασφαλιστεί μέρος των χρημάτων άμεσα, καθώς η ανάγκη για ρευστότητα στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια και μπορεί να σώσει επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr