Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 0,3%. Μάλιστα, σε 12 από τις 19 χώρες της ζώνης ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, κάτι που οι αναλυτές υποστηρίζουν αυξάνει την πίεση στην ΕΚΤ να δράσει τονώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία.
Όπως σημειώνουν οι FT, οι οικονομολόγοι ανησυχούν για το ότι μια παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού θα είναι επώδυνη για την ζώνη. Θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την αποπληρωμή των υψηλών εταιρικών και κυβερνητικών χρεών, καθώς οι πληρωμές τους θα παραμείνουν σταθερές, ενώ οι μισθοί και οι πληρωμές φόρου θα μειώνονται.
Οι τιμές ενέργειας βούτηξαν 12% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν 6,5% υψηλότερα. Εξαιρουμένων των δύο συγκεκριμένων τομέων, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% ετησίως, όπως και αναμενόταν και όσο ήταν και τον Απρίλιο.
Η εικόνα εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Η Γερμανία έχει πληθωρισμό 0,5%, η Γαλλία 0,2% αλλά η Ολλανδία 1%. Οι τιμές υποχώρησαν στην Ισπανία (-0,9%) και την Ιταλία (-0,2%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr