H ΕΙU επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου το υψηλότερο δημόσιο χρέος είναι προτιμότερα από «την ευρεία καταστροφή παραγωγικής ικανότητας» που προκαλεί η πανδημία.
Αυτό σημαίνει αναπόφευκτο άλμα στο επίπεδο του δημόσιου χρέους.
Όπως μεταδίδει το CNBC, oι αναλυτές της EIU εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις δεν θα επιλέξουν να περιορίσουν τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν μέσω περικοπών στις δαπάνες. «Η λιτότητα απορροφά πολιτικό κεφάλαιο και ίσως να μην υπάρχει αρκετό για την επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες πέρασαν την τελευταία περίοδο λιτότητας πολύ πρόσφατα».
Oι κυβερνήσεις δύσκολα θα επιτύχουν τις περικοπές που απαιτούνται για μια ουσιαστική μείωση του χρέους, τονίζουν, ιδίως από τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας έχει ήδη συρρικνωθεί σε σχέση με το 2008 και οι περικοπές στον τομέα της υγείας δεν θα γίνονταν αποδεκτές.
Αντί για περικοπές δαπανών, η ΕΙU εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, αντιστρέφοντας την τάση των τελευταίων δεκαετιών για μικρότερους φόρους.
Οι οικονομολόγοι της ΕIU προειδοποιούν ότι κάποιες ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να βρεθούν στα πρόθυρα νέας κρίσης χρέους, ιδίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
«Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ανακάμπτουν ακόμα από μια μακροχρόνια περίοδο λιτότητας, ενώ επιβαρύνονται ακόμα από υψηλό επίπεδο χρέους, έναν γερασμένο πληθυσμό και δημοσιονομικά ελλείμματα», σημειώνεται στην έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr