Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, ακόμη και αν έχει σημειωθεί συνολική βελτίωση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ (δεδομένης της αύξησης των ποσοστών απασχόλησης), τα άτομα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν μεταξύ των πιο μειονεκτικών ομάδων όσον αφορά την απασχόληση.
Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα κοινωνικής ένταξης και την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ, υπογραμμίζεται στο έγγραφο.
Ωστόσο, προς υποστήριξη των πολιτικών των κρατών μελών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η ΕΕ εισήγαγε μια σειρά νομικών διατάξεων, πρωτοβουλιών, δράσεων και στρατηγικών για τη βελτίωση της κατάστασης στην απασχόληση αυτών των ατόμων.
Το 2010, η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD), η οποία είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη.
Σύμφωνα με την CRPD, το δικαίωμα στην εργασία και την απασχόληση είναι θεμελιώδες δικαίωμα (άρθρο 27). Το κύριο μέσο που υποστηρίζει την εφαρμογή της CRPD στην ΕΕ είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020.
Ο γενικός στόχος του είναι να ενισχύσει τα άτομα με αναπηρίες, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματά τους, να συμμετέχουν στην κοινωνία και να έχουν ίση πρόσβαση στην απασχόληση με τους άλλους.
Από το 2017, ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων παρέχει περαιτέρω ώθηση στην ενεργό κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020, τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (που ιδρύθηκε το 2010 ως ετήσιος κύκλος συντονισμού οικονομικής, κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής), η ΕΕ υποστηρίζει μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας στα άτομα με ειδικές ανάγκες όσον αφορά την απασχόληση. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Μη διάκριση, προσαρμογές στο χώρο εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, προσβασιμότητα, οικονομικά κίνητρα και χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Όπως τονίζεται στο έγγραφο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων εις βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση. Οι ακαδημαϊκοί και οι ενδιαφερόμενοι συμμερίζονται την άποψη ότι η αντιμετώπιση κάθε είδους διακρίσεων και η ενεργός ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας είναι εξίσου σημαντικά για την οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ.
Δείτε ολόκληρο το 7σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στα αγγλικά στα συνημμένα αρχεία
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
- EUROPEAN_UNION.pdf (587 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr