Αυτό που συνέβη σήμερα, είναι ότι ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Γαλλίας, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε η Ένωση.
Απεσταλμένοι της ΕΕ συνέστησαν στην Κομισιόν -το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ- να κάνει τα απαραίτητα βήματα με σκοπό να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να έχουν παγώσει λόγω κορονοϊού, το ξεκίνημα των διαδικασιών σημαίνει ότι τη σκυτάλη πλέον παίρνουν τα κοινοβούλια καθώς κάθε κράτος – μέλος θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και τη Β. Μακεδονίας. Την Τρίτη οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες των συμφωνιών σε τηλεδιάσκεψη.
Η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει ζωντανή την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια, υπό τη σκιά των γεγονότων της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 90′. Επιπλέον, η Ευρώπη προσπαθεί να μην πέσουν αυτές οι δύο χώρες στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.
Επιπλέον, συζητήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν γίνει και με τη Σερβία το 2014, με το Μαυροβούνιο το 2012, και με την Τουρκία το 2005.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η Γαλλία είχε μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Β. Μακεδονία, ζητώντας μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με το πόσο ακολουθούν αυτές οι χώρες το γράμμα του νόμου.
Τον Φεβρουάριο του 2020 η ΕΕ πρότεινε να αλλάξει ο τρόπος που η Ένωση αξιολογεί τα κράτη κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με σκοπό να πάρει πίσω το βέτο της η Γαλλία. Συγκεκριμένα, δόθηκε περισσότερο βάρος σε θεμελιώδη στοιχεία όπως η λειτουργία του δικαστικού συστήματος της εκάστοτε χώρας, αλλά και οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Το deal επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, και έδωσε στην ουσία το «πράσινο φως» για τη χάραξη ενός πλαισίου ένταξης των χωρών.
Η απόφαση προήλθε από το γεγονός ότι οι διπλωμάτες των κρατών – μελών ακύρωσαν την ιδέα να οριστεί μια προθεσμία τον Ιούνιο με σκοπό να παραδοθούν τα έγγραφα σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες των χωρών. Οι διπλωμάτες αποφάσισαν αντίθετα να μην υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ειδικά για την Αλβανία ακούστηκαν θετικές προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr