Η ανάλυση του EIU δείχνει ότι σε σύνολο 195 χωρών καμία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας για την Υγεία(GHS) του EIU.
Ειδικότερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 37η θέση στο σύνολο των 40 περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, με γενική βαθμολογία 53,8, πάνω από τον γενικό μέσο όρο 40,2 και ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο 51,9 μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 83,5, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο(77,9), Ολλανδία(75,6), Αυστραλία(75,5) και Καναδάς(75,3). Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος η Τουρκία, με βαθμολογία 52,4.
Στην επιμέρους κατηγορία άμεσης αντίδρασης των εθνικών αρχών υγείας για την αντιμετώπιση και μετριασμό της εξάπλωσης μιας επιδημίας, η βαθμολογία της Ελλάδας είναι ακόμη χειρότερη και κάτω του μέσου όρου(44), με τη χώρα μας στην 66η θέση, μία θέση μετά την Αιθιοπία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χαμηλή βαθμολογία εμφανίζει και η Κίνα, καταλαμβάνοντας την 47η θέση, γεγονός που εν μέρει εξηγεί την αργή αντίδραση των αρχών του Πεκίνου στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Χαμηλή η ελληνική βαθμολογία και στην επάρκεια του συστήματος υγείας για τη θεραπεία των ασθενών και την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού, καταλαμβάνοντας, μαζί με τη Ρωσία την 50ή θέση και βαθμολογία αρκετά κάτω του μέσου όρου(37,6). Και σε αυτήν την κατηγορία, τα σκήπτρα καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΕΙU διαπιστώνει ότι η ασφάλεια των εθνικών συστημάτων υγείας είναι αδύναμη ανά τον κόσμο και ότι καμία χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας ή μιας πανδημίας και ότι κάθε χώρα εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν.
Διαβάστε επίσης:
Νέα έρευνα θεωρεί πως ο κοροναϊός προήλθε από τον παγκολίνο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr