Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Παρόλο που το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 - το χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 - και κατά 0,3 της μονάδας πιο κάτω έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, η κ. Γκεοργκίεβα εμφανίσθηκε αισιόδοξη, επικαλούμενη θετικές εξελίξεις, όπως η «ανακωχή» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αλλά και η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική.
Στην ομιλία της στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η κ. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι η εμπορική ανακωχή μείωσε κατά 0,3% το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία.
Ακόμη ένας παράγοντας αισιοδοξίας είναι ο συγχρονισμός διεθνώς προς την κατεύθυνση της πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, με 49 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να έχουν μειώσει συνολικά τα επιτόκια 71 φορές στη διάρκεια του 2019, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ώθηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020.
«Πέρυσι είχαμε ανάπτυξη 2,9%, θα ήταν χαμηλότερη από 2,5%, ποσοστό που σύμφωνα με την κρίση του ΔΝΤ συνεπάγεται ύφεση, άρα αποφύγαμε αυτό το σενάριο», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ από το Νταβός. «Φυσικά, ελαχιστοποιούνται τα όρια των κεντρικών τραπεζών -όχι στις ΗΠΑ- αλλά πολλές άλλες είναι σε δύσκολη θέση και αυτό βοήθησε», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, «μειώσαμε μεν τις προβλέψεις μας από 3,4% σε 3,3%, εξαιτίας της Ινδίας και λόγω των αναταραχών σε κάποιες χώρες. Οι συνθήκες στον υπόλοιπο κόσμο είναι καλύτερες σήμερα από ό,τι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.