«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό στο Αφγανιστάν όπου, ως επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού, εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001», παρατήρησε ο Έσπερ. «Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τους Αφγανούς συμμάχους μας και τους άλλους, ώστε να μην παρεμηνεύσουν τις ενέργειές μας, της περασμένης εβδομάδας, όσον αφορά τη Συρία και να τις συγκρίνουν με το Αφγανιστάν», συνέχισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Καμπούλ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Έσπερ επανέλαβε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι Αμερικανοί θέλουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια τοξική τρομοκρατική απειλή που προήλθε από την Αλ Κάιντα και σήμερα εκφράζεται από τους Ταλιμπάν, το ISI-K (το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν, το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ) και άλλες ομάδες».
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στη χώρα, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, εξήγησε ότι «οι ΗΠΑ μείωσαν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν κατά 2.000 άνδρες την περασμένη χρονιά χωρίς να το δημοσιοποιήσουμε, στο πλαίσιο της βελτίωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων, συνταγματάρχη Σόνι Λέγκετ, σήμερα στο Αφγανιστάν απομένουν 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Η Ουάσινγκτον βρισκόταν επί έναν χρόνο σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν με στόχο την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, τη διακοπή των βίαιων ενεργειών και της έναρξης διαλόγου μεταξύ των Αφγανών. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr