«Στην περίπτωση αυτή, απαιτούνται κοινές προσπάθειες και πολλά εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους, και ευελπιστώ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός INSTEX για να εξυπηρετήσει τις πετρελαϊκές συναλλαγές, αλλά φυσικά και από τις άλλες χώρες που είναι βασικοί καταναλωτές του ιρανικού πετρελαίου. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους, ο χρόνος λιγοστεύει και δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο ίδιος υπογράμμισε, όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ, ότι «η αξιοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού όπως πετρέλαιο έναντι εμπορευμάτων στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν «δεν αλλάζει τα πράγματα». Με το ζήτημα αυτό ασχολούμαστε και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε. Το ζήτημα είναι το Ιράν να μπορεί να εξάγει πετρέλαιο, έστω και σε ποσότητες περίπου ίδιες με αυτές της περιόδου έως τον Μάιο του προηγούμενου έτους».
Οι πιέσεις της Ουάσιγκτον οδήγησαν στην αποσύνδεση της Τεχεράνης από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών εμπορικών συναλλαγών SWIFT, γεγονός που δυσκόλεψε τις εμπορικές συναλλαγές του Ιράν με τους ξένους εταίρους του. Τον Ιανουάριο του 2019 το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την οποία αποχώρησε η Ουάσιγκτον, ανακοίνωσαν την δημιουργία ειδικού μηχανισμού συναλλαγών με το Ιράν, το οποίο επιτρέπει την συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Έτσι δημιουργήθηκε ο μηχανισμός εμπορικών συναλλαγών INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη αυτή την περίοδο αγοράζει ρωσικά αγροτικά προϊόντα τα οποία αποπληρώνει με χρήματα που προέρχονται από προγενέστερες πωλήσεις πετρελαίου βάσει του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι εμπορευμάτων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr