«Αναμένουμε από τις δύο χώρες να επιδείξουν τώρα μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε μια ανακοίνωση.
«Προς αυτό τον σκοπό, η επανάληψη των διπλωματικών επαφών σε πολιτικό επίπεδο και η εφαρμογή επειγόντων μέτρων από τα δύο μέρη είναι απαραίτητες», προσθέτει.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να «έχουν σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τις δύο χώρες και την περιοχή συνολικά», προειδοποιεί.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ήδη έντονη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο ινδικό Κασμίρ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμεντ (JeM), η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 Ινδών παραστρατιωτικών στις 14 Φεβρουαρίου.
«Η τρομοκρατία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί», επέμεινε η Μογκερίνι που είπε ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη «πριν από μερικές ημέρες» με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι», «προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σε επαφή με τις δύο χώρες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν σε «αποκλιμάκωση» στο Κασμίρ, όπου αυξήθηκε η ένταση τις τελευταίες ώρες, με μια δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Γαλλία ανησυχεί από την επιδείνωση της κατάστασης. Καλεί το Πακιστάν και την Ινδία σε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν» σήμερα το πρωί «στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν».
«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι πρεσβείες της Γαλλίας στην Ινδία και στο Πακιστάν έχουν «κινητοποιηθεί για την υπηρεσία» των Γάλλων πολιτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr