Ωστόσο, η Κομισιόν επεσήμανε ότι θα περιμένει έως ότου λάβει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ιταλίας τον Απρίλιο προτού προχωρήσει στη λήψη μέτρων.
«Η Ιταλία βιώνει υπερβολικές ανισορροπίες. Το υψηλό δημόσιο χρέος και η παρατεταμένη, ασθενής δυναμική της παραγωγικότητας υποδηλώνουν κινδύνους με διασυνοριακή συνάφεια, σε ένα πλαίσιο υψηλού ακόμα επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλής ανεργίας», ανέφερε η Επιτροπή.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι πιθανόν να αυξηθεί φέτος, παρά να μειωθεί όπως προβλέπει η Ρώμη, καθώς η χώρα δεν αναμένεται να αντλήσει μεγάλα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2019, στα οποία βασίζεται η μείωση του χρέους.
«Η Ιταλία βρίσκεται σε μια ειδική κατάσταση διότι είναι μια χώρα με πολύ υψηλό επίπεδο χρέους και είναι κρίσιμο να μην αρχίσει να αυξάνεται και πάλι αυτό το χρέος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Πιερ Μοσκοβισί. «Ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική χρέους που ξεκινά με το 2019, αλλά επίσης την άνοιξη θα χρειαστεί να εξετάσουμε το πώς θα είναι το 2020», δήλωσε.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ιταλικές μεταρρυθμίσεις σε γενικές γραμμές καθυστέρησαν πέρυσι και κάποιες εξ αυτών, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιστράφηκαν -κάτι που θα καταστήσει τα δημόσια οικονομικά λιγότερο βιώσιμα και θα πλήξει την παραγωγικότητα και τη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ.
Το πόσο θα επιδεινωθούν οι ανισορροπίες της Ιταλίας εξαρτάται από το τι θα κάνει στη συνέχεια η κυβέρνηση, δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Το θέμα είναι ακόμα πιο επείγον δεδομένης της εξασθένησης των οικονομικών προοπτικών της Ιταλίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr