Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται να ψηφίσει απόψε σειρά τροπολογιών στη συμφωνία του Brexit που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, οι FT αποκαλύπτουν ότι υποστηρικτές του σκληρού Brexit από κοινού με υπέρμαχους της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ των Τόρις εργάσθηκαν μυστικά με υπουργούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Λονδίνο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit.
Οι βουλευτές προτείνουν, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που διέρρευσε, την επέκταση κατά 12 μήνες της διετούς μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κατά την περίοδο αυτήν, τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι διασφαλισμένα, το Λονδίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το σχέδιο πρότασης ζητεί από την Τερέζα Μέι την επαναδιαπραγμάτευση του backstop και την αντικατάστασή του με ένα «δίκτυ ασφαλείας» που θα επιτρέπει τη συνέχιση του καθεστώτος των συναλλαγών χωρίς δασμούς και για τις δύο πλευρές.
Βίζα για τους Ευρωπαίους με «άτακτο» Brexit
Βίζα θα χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 29 Μαρτίου και να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, όπως προβλέπει το σχέδιο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ εξήγησε είπε ότι σε περίπτωση «no deal», η κυβέρνηση θα τερματίσει «μια για πάντα» την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες της Ε.Ε. και επομένως θα είναι αναγκαίο να αποκτούν και αυτοί βίζα προσωρινής παραμονής για επίσκεψη, σπουδές ή προσωρινή διαμονή.
Με αυτήν θα μπορούν να μείνουν έως και τρία έτη. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, με τα βάση τα όσα ισχύουν στο νέο σύστημα μετανάστευσης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Αυτό δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών υψηλής ειδίκευσης από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους.
Να σημειωθεί δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εισηγηθεί να διατηρηθεί η δυνατότητα των Βρετανών να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το εάν το «διαζύγιο» θα είναι φιλικό ή θα έχουμε τελικά ένα no deal Brexit.
Oι εξαιρέσεις από τη βίζα, που εφαρμόζει σήμερα η Ε.Ε, καλύπτουν συνήθως παραμονή έως τριών μηνών και αφορούν 60 χώρες από την Αργεντινή έως την Ουκρανία και την Ιαπωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr