Η πρώτη μέρα της εβδομάδας έδωσε το στίγμα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον τουρκικό πληθωρισμό έδειξαν άνοδο ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή που αναμενόταν και έστειλαν το μήνυμα που αναμενόταν να στείλουν: η διαχείριση της νομισματικής κρίσης της χώρας από την κεντρική τράπεζα είναι ανεπαρκής.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η τουρκική λίρα υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,6% στις 6,6427 λίρες έναντι του δολαρίου.
Όπως επιμένουν να διαμηνύουν οι οικονομικοί αναλυτές, η κύρια αιτία για την ελεύθερη πτώση της λίρας είναι η άρνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να θέσει αρκετά υψηλά επιτόκια για να συγκρατήσει τις τιμές καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές απάντησαν στην κρίση με δύο τρόπους: Πρώτον, υποστηρίζοντας ότι το έθνος δέχεται οικονομική επίθεση από το εξωτερικό και ειδικά τις ΗΠΑ και δεύτερον με μέτρα φορολογικά και ρευστοποίησης του ξένου συναλλάγματος.
Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα βάλει ένα φρένο στην ελέυθερη πτώση του νομίσματος και ότι αν η κεντρική τράπεζα επιμένει να κωφεύει στις εκκλήσεις των αγορών, τότε η κρίση μόνο θα γίνεται χειρότερη.
Βέβαια, η τουρκική κεντρική τράπεζα από την πλευρά της, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στάση στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Berat Albayrak, υπερασπίστηκε την Κυριακή την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Συνεχίζεται το ντόμινο στις αναδυόμενες
Ο πανικός που επικρατεί στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών το τελευταίο διάστημα δεν άφησε ανεπηρέαστη τη ρουπία Ινδονησίας, η οποία σήμερα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία δολαρίου / ρουπίας να διαμορφώνεται στις 14.777 ρουπίες. Το νόμισμα της Ινδονησίας έχει χάσει σχεδόν το 9% της αξίας του από την αρχή του έτους και καταγράφει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην περιοχή.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ήδη προανήγγειλε παρέμβαση.
Παράλληλα, η Αργεντινή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ένα νέο δημοσιονομικό σχέδιο, με την κυβέρνηση Μάκρι να φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Οι χώρες με τις πιο οξείες μακροοικονομικές ανισορροπίες υφίστανται το μεγαλύτερο πόνο δεδομένου του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος», αναφέρει στο Bloomberg ο Paul Greer της Fidelity International που διαχειρίζεται 417 δισ. δολάρια.
«Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές μετά από την απότομη μείωση των συνολικών αποδόσεων στη διάρκεια του Αυγούστου, ιδιαίτερα στις αγορές νομισμάτων», πρόσθεσε.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές κάνει ακόμα πιο εκρηκτικό ο εξελισσόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μάλιστα, οι ΗΠΑ κλίνουν προς τη θέσπιση νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές ήδη από αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας άλλα 200 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών και απειλούν να προχωρήσουν σε μια διμερή εμπορική συμφωνία με το Μεξικό που θα άφηνε έξω τον Καναδά.
Το γουάν, το οποίο έχει πέσει περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες, θα μπορούσε να πέσει ακόμα περισσότερο εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα, εκτιμούν αναλυτές.
Στο τέλος μάλιστα αυτής της εβδομάδας οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα μηνιαία στοιχεία μισθοδοσίας, τα οποία περιμένουν οι αναλυτές για να εκτιμήσουν προς τα πού κινείται το δολάριο έπειτα από το υψηλό 14 μηνών που άγγιξε τον Αύγουστο.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr