Αν και οι αυξήσεις των μισθών στην νομισματική ένωση των 19 χωρών έχουν ενισχυθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αντισταθμιστεί από την άνοδο της παραγωγικότητας, διατηρώντας το μοναδιαίο κόστος εργασίας αμετάβλητο.
Με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να είναι κοντά, η ΕΚΤ αναζητάει ενδείξεις ότι εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Έκθεση της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, προβλέπει ότι «η σταθερά ισχυρή και ευρεία οικονομική ανάπτυξη» θα τονώσει τους μισθούς και θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των μισθών στον πληθωρισμό, οι αναλυτές της ΕΚΤ κατασκεύασαν ένα μοντέλο που υπολογίζει την αντίδραση των μισθών και του κόστους εργασίας σε ένα σοκ ζήτησης και πως το σοκ αυτό επηρεάζει τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, ένα δείκτη του πληθωρισμού.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν πως σε ένα σοκ ζήτησης «η ανοδική πίεση στις τιμές αντανακλώνται μόνο από την αμοιβή ανά εργαζόμενο, ενώ οι εξελίξεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας τα πρώτα τρίμηνα μπορεί να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα».
«Οι εξελίξεις στα συστατικά του αποπληθωριστή του ΑΕΠ τα τελευταία δύο αντιστοιχούν περισσότερο σε μια άνοδο των μισθών που οφείλεται στη ζήτηση. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την ισχυρά ανάπτυξη της παραγωγής και της απασχόλησης τα τελευταία τρίμηνα και σημαίνει ότι η αύξηση των μισθών αντανακλά το σχετικά σήμα που αφορά τις ανοδικές πιέσεις του κόστους στον υποκείμενο πληθωρισμό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr