Λίγο πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου από την Αυστρία, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου την εξοικονόμηση κόστους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Νομίζω ότι αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποτελέσουν καλό παράδειγμα και να μειώσουν επίσης τις διοικητικές δαπάνες» δήλωσε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στην εφημερίδα "Die Welt" .
«Αν ο αριθμός των επιτρόπων μειωθεί από 28 σε 18, με Βάση ένα δίκαιο σύστημα εκ περιτροπής, όχι μόνο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει σαφώς αποτελεσματική» υποστηρίζει.
Μόλις πρόσφατα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια Επιτροπή με μειωμένη σύνθεση. Η γραμμή της Γαλλίας είναι παρόμοια, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προτείνει τον περιορισμό του αριθμού των Επιτρόπων της ΕΕ σε δεκαπέντε. Ωστόσο, μια τέτοια μεταρρύθμιση, αν γίνει, θα εφαρμοζόταν πιθανότατα μόνο την επόμενη δεκαετία και όχι πριν από την επόμενη Ρπιτροπή, το φθινόπωρο του 2019.
Ο κ. Κουρτς μίλησε, επίσης, υπέρ της εγκατάλειψης ενός από τους δύο τόπους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές συναντώνται εναλλάξ σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες και κάθε φορά απαιτείται μια κοπιαστική μεταφορά προσώπων και ένα ετήσιο κόστος εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ. Ωστόσο, ένας νέος κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά ο κ.Κουρτς παραδέχτηκε αρκετά ρεαλιστικά ότι «η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς την έδρα στο Στρασβούργο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr