Για πολλά χρόνια η παραπάνω συνταγή ήταν τρόπος επιβίωσης στη Βόρειο Κορέα. Σήμερα είναι ένα πολύ δημοφιλές street food, που μαζί με άλλα πωλείται σε ανεπίσημες αγορές της χώρας.
Σύμφωνα με βορειοκορεάτες που αυτομόλησαν, υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες αυτοσχέδιες, ανεπίσημες αγορές, οι οποίες έχουν συμβάλει στην οικονομική επιβίωση της Βορείου Κορέας που εδώ και δεκαετίες ζει στην απομόνωση.
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, οικονομικού αιμοδότη της Βορείου Κορέας, προκάλεσε σοκ στην οικονομία της χώρας και οδήγησε στην διάλυση του κεντρικού συστήματος διανομής φαγητού.
Τα στοιχεία μιλούν για περίπου τρία εκατομμύρια νεκρούς. Αυτοί που επέζησαν αναγκάστηκαν να επινοήσουν τρόπους επιβίωσης και να εφεύρουν γεύματα με ό,τι είχαν και ό,τι έβρισκαν.
Από διάφορες μελέτες προκύπτει πως από τότε που ο βορειοκορεάτες βασίστηκαν στη δική τους πρωτοβουλία, οι διαπροσωπικές συμφωνίες έχουν γίνει ο κύριος τρόπος κάλυψης των βασικών αναγκών όπως η τροφή και η ένδυση.
Ωστόσο, η επικράτηση αυτών των ανεπίσημων αγορών, καθιστά δύσκολη την κατανόηση της ακριβούς κατάστασης της βορειοκορεατικής οικονομίας, όπως και των επιπτώσεων από τις οικονομικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, το 70% των πολιτών ακόμη χρησιμοποιεί το κεντρικό σύστημα διανομής για να τρέφεται καθημερινά. Όμως, από έρευνες και μαρτυρίες ανθρώπων που διέφυγαν στη Δύση προκύπτει πως πλέον ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών των βορειοκορεατών καλύπτεται από αυτές τις ανεπίσημες αγορές τροφίμων.
Πέρυσι η νοτιοκορεατική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% για την Βόρειο Κορέα, τη μεγαλύτερη τα τελευταία 17 και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτή πολλών ανεπτυγμένων κρατών.
Ώθηση δόθηκε κυρίως από το εμπόριο με τη Κίνα, αλλά και από μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με έρευνες, σημάδια χρόνιας πείνας υπάρχουν σχεδόν πρόσφατα, το 2013, ωστόσο βορειοκορεάτες που διέφυγαν στο εξωτερικό μαρτυρούν πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Οκτώ βορειοκορεάτες, μάλιστα, ανέφεραν στο Reuters πως έτρωγαν όσο και οι νοτιοκορεάτες. Όσο για το περιεχόμενο των ντουλαπιών τους, οι περισσότεροι απάντησαν πως περιείχαν λαχανικά που καλλιεργούσαν μόνοι τους, τοπικά εδέσματα και ρύζι. Αν ήταν φτωχοί, θα είχαν μόνο καλαμπόκι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr