Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι η πλειονότητα όσων έχουν καταφύγει από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές είναι γυναίκες και παιδιά και κάλεσε σε κινητοποίηση τη διεθνή κοινότητα για το θέμα.
Ο κ. Μακρόν πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας δίπλα στον γ.γ. του ΟΗΕ με σκοπό την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων ανά τον πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κλίματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι η υπόσχεση για μια διεθνή συνθήκη για το κλίμα είχε δοθεί από τη χώρα του στην ίδια αίθουσα και αυτή έγινε πράξη το 2015.
Ανέφερε δε ότι η πόρτα της συμφωνίας για το κλίμα θα παραμείνει πάντα ανοικτή και για τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να αποχωρήσουν από αυτήν, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρός τους, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση.
Έξι χρόνια μετά την διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η Γαλλία αναλαμβάνει την ευθύνη που τής αναλογεί για την ειρήνευση στη χώρα, είπε ο κ. Μακρόν, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει και οδήγησε στην υπογραφή, στο Παρίσι, συμφωνίας συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη και τον ισχυρό άνδρα του καθεστώτος με έδρα το Τομπρούκ, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας εμμέσως στον Ντ. Τραμπ, είπε ότι η εγκατάλειψη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν «σοβαρότατο λάθος» για τη διεθνή κοινότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τέλος να αναληφθεί δράση ώστε οι «δικτατορικές τάσεις» του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα να μην οδηγήσουν στον θάνατο της δημοκρατίας στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr