Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg που επικαλείται πηγές με πληροφόρηση επί του θέματος, εργαζόμενοι της Citigroup, της Goldman Sachs και της HSBC δηλώνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν στη γενέτειρά του, εντός της Ε.Ε., εάν η εργοδότρια τράπεζα αποφασίσει να μεταφέρει προσωπικό, μετά από το Brexit. Μάλιστα, όσον αφορά στη Societe Generale, τουλάχιστον δύο traders έχουν ήδη εγκαταλείψει εθελοντικά τη Βρετανία, επιστρέφοντας στη Γαλλία και στην Ιταλία, αναμένοντας πως η τράπεζα θα ξεκινήσει να διανείμει το προσωπικό της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μία εκ των πηγών. Σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, επικεφαλής σε άλλη τράπεζα μετακόμισε από τη Φρανκφούρτη στο Λονδίνο, με την προοπτική ότι θα επιστρέψει ούτως ή άλλως πίσω, μετά το Brexit.
Άλλωστε, οι μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς κάποιων δραστηριοτήτων τους στα νέα ή διευρυμένα κέντρα στην Ε.Ε., μετά από την ενεργοποίηση του "Άρθρου 50" που έδωσε το έναυσμα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.. Υπό τον φόβο ενός "σκληρού Brexit", τα τραπεζικά ιδρύματα θέλουν να έχουν φροντίσει για τη λειτουργία των γραφείων τους σε άλλες χώρες, προτού παρέλθει η διετής περίοδος των συνομιλιών για το Brexit.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για τα σχέδια των τραπεζών που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, η JP Morgan θα μπορούσε να μετακινήσει 4.000 εργαζομένους από το σύνολο των 16.000, η Barclays 150 από τους 10.000 εργαζομένους της, η Morgan Stanley 1.000 από τα 6.000 άτομα που απασχολούν, όπως και η Goldman Sachs, ενώ η UBS εξετάσει τη μετακίνηση 1.500 εργαζομένων της από τους 5.000 και η HSBC 1.000 από τους 5.000.
Το Brexit θα μπορούσε, επί της ουσίας, να μεταβάλει την τάση: Επί σειρά δεκαετιών, απόφοιτοι μεγάλων πανεπιστημίων μετακομίζουν στο Λονδίνο, κυνηγώντας μια λαμπρή καριέρα στα Οικονομικά.
Και καθώς τα υπόλοιπα οικονομικά κέντρα εκτός Λονδίνου βρίσκονται σε αναζήτηση ταλέντων, οι τράπεζες ευελπιστούν τώρα να στελεχώσουν τα νέα τους γραφεία στην Ε.Ε. με τρέχον προσωπικό που θα επαναπατριστεί, σύμφωνα με δύο πηγές. Στόχος είναι η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, αποφεύγοντας την πρόσληψη και εκπαίδευση νέων προσώπων, αλλά και να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα, προκειμένου να ικανοποιήσουν όσους δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο.
Το Λονδίνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank Bruegel, θα μπορούσε να χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα και 20.000 θέσεις στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς οι πελάτες τους θα μπορούσαν να μεταφέρουν assets 1,8 τρισ. ευρώ εκτός της Βρετανίας, μετά το Brexit. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια 4.000 έως 232.000 θέσεων εργασίας.