Για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η αμερικανική εισβολή με την ανατροπή του Saddam και μερικά χρόνια απίστευτης εσωτερικής βίας, για να φτάσουμε σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας.
Προφανώς και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Ιράκ, προέρχεται από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία πλέον έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αφού δεν υφίσταται κανενός είδους απαγόρευσης. Επίσης, η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται σταθερά προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος όλων αυτών των χρόνων.
Κολοσσιαίες εταιρίες από ολόκληρο τον κόσμο, επενδύουν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράκ αλλά και σε projects υποδομών, με αποτέλεσμα η
ανοικοδόμηση της χώρας να συντελείται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.
Τα τεράστια projects εξερεύνησης νέων πεδίων πετρελαίου από μεγάλες δυτικές εταιρίες, αναμένεται να εκτοξεύσουν τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.
Το Ιράκ, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να ευνοηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ το θετικό είναι ότι όλες αυτές οι επενδύσεις σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά το κόστος εξόρυξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του διετούς “πολέμου” τιμών που πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ παρέμεινε σε θέση να παράγει πετρέλαιο και να το πουλάει με κέρδος.
Το ιρακινό δηνάριο είναι στενά συνδεδεμένο με την αξία των αποθεμάτων αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται συνεχώς, αναμένεται ότι και το δηνάριο θα αποκτήσει ανοδική δυναμική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr