Η επίθεση στην πόλη Χαμάμ αλ Αλίλ, που απέχει 15 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, ξεκίνησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ γύρω στις 10 το πρωί. Τουλάχιστον 70 ισλαμιστές μαχητές βρίσκονται μέσα στην πόλη αυτή. Ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας τον ποταμό Τίγρη όμως άλλοι προβάλουν σθεναρή αντίσταση και οι στρατιώτες έχουν μέχρι τώρα αποκρούσει τρεις απόπειρες επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον Τζαμπούρι, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μείνει στην πόλη είναι ξένοι μαχητές. "Δεν ξέρουν πού να πάνε. Απλώς μετακινούνται από δω κι από κει", υποστήριξε.
Η μάχη αυτή "είναι πολύ σημαντική, είναι η τελευταία πόλη πριν από τη Μοσούλη", είπε ο Τζαμπούρι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ιρακινά ελικόπτερα και μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού στηρίζουν τις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεων, πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι οι στρατιώτες ύψωσαν την ιρακινή σημαία σε ένα κυβερνητικό κτίριο, δεν διευκρινίζεται όμως αν η Χαμάμ αλ Αλίλ έχει τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του στρατού.
Οι μονάδες αυτές του στρατού επιδιώκουν να προωθηθούν τη Μοσούλη και να ενωθούν με τις ειδικές δυνάμεις που ήδη έχουν καταλάβει έξι προάστια στο προπύργιο των τζιχαντιστών. Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters από το χωριό Άλι Ρας, περίπου 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, είπε ότι είδε καπνούς να υψώνονται από την πόλη ενώ ακούγονται πυρά και εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές.
Στη Χαμάμ αλ Αλίλ οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν εκατοντάδες κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο Τζαμπούρι είπε ότι δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς άνθρωποι έχουν απομείνει στην πόλη. Πριν από την κατάληψή τους από το Ισλαμικό Κράτος, πριν από δύο χρόνια, ο πληθυσμός της πόλης και των γύρω χωριών ανερχόταν στις 65.000.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που δέχονται επίθεση στη Χαμάμ αλ Αλίλ ανάγκασαν τους κατοίκους να μείνουν την πόλη ενώ άλλοι που υποχώρησαν προς τα βόρεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες υποχρέωσαν αρκετές εκατοντάδες να βαδίσουν μαζί τους, για να τους "προστατεύουν" από τα αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με όσα είπαν ντόπιοι χωρικοί στο πρακτορείο Reuters.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές μετέφεραν 1.600 ομήρους από τη Χαμάμ αλ Αλίλ στην πόλη Ταλ Αφάρ, στα δυτικά της Μοσούλης ενώ την περασμένη Τετάρτη έπιασαν ομήρους και τα μέλη 160 οικογενειών από τη Μοσούλη. Είπαν μάλιστα στους κατοίκους να παραδώσουν τα παιδιά τους, ιδίως τα αγόρια άνω των 9 ετών, σε μια προσπάθεια να στρατολογήσουν νέα μέλη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr