Εχουμε συγκεντρώσει όλες τις αποδείξεις, είπε χαρακτηριστικά!
Στην συνέχεια, απαντώντας στις επικρίσεις για το πογκρόμ των διώξεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος, ο Μεβλούτ Τσαβούζογλου, προσπάθησε να ωραιοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι:
- Για τις διώξεις των κοινοβουλευτικών, δεν θα πρέπει να καλύπτουμε το εμπόριο των όπλων, η ασυλία δεν πρέπει να ισχύει γι’αυτούς
- Για τις διώξεις στον Τύπο, «δεν διώκουμε τους δημοσιογράφους γιατί είναι δημοσιογράφοι αλλά γιατί συνεργάστηκαν με τους πραξικοπηματίες»
Η εφημερίδα Ζαμάν έκλεισε, υπάρχουν άλλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που κάνουν κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν ή εκφράζονται κατά της κυβέρνησης. Οι πραξικοπηματίες είχαν καταλάβει το CNNTurk. Στην Τουρκία δεν φυλακίζονται δημοσιογράφοι. Είμαστε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, κι είμαστε περήφανοι γι’αυτό, μια χώρα της Μεσογείου αλλά δεν κάνουμε καμία υποχώρηση στην πρόασπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για το δημοψήφισμα για την προεδρική δημοκρατία: Aπό τη στιγμή που γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου, κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει τι πολίτευμα θα έχει.
Για τη θανατική ποινή: ήταν ένα δίκαιο αίτημα του λαού, μια αυθόρμητη αντίδραση όταν είδε ότι 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δικαιώματα χιλιάδων άλλων παραβιάστηκαν και με τις σφαίρες που πλήρωσαν οι τούρκοι φορολογούμενοι προσπάθησαν να υφαρπάξουν την εξουσία. Τανς βγήκαν στις γέφυρες, το κοινοβούλιο βομβαρδίστηκε. Η αντίδραση του κόσμου είναι δικαιολογημένη. Εγώ που έχω υπηρετήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τάσσομαι ευθέως κατά της θανατικής ποινής (είχα καλέσει τότε τη Λευκορωσία και τις αρχές της Κίνας για να τους πείσει να καταργήσουν την θανατική ποινή), ακόμα και μέσα στο ίδιο μου το σπίτι δεν βρήκα υποστηρικτές, η γυναίκα μου στράφηκε εναντίον μου μετά από 23 χρόνια γάμου, η κόρη μου που ήταν ασκούμενη στο Συμβούλιο…. Η κατάργηση της θανατικής ποινής δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης αλλά ακόμα και σήμερα ο κόσμος δεν έχει πεισθεί ότι ο κίνδυνος έχει εκλείψει.
Για το πρωτόκολλο 15 και την κήρυξη έκτακτης ανάγκης: Η Γαλλία κήρυξε έκτακτη ανάγκη μετά τις δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Εμείς είχαμε χρόνια την τρομοκρατία του PKK και δεν είχαμε κάνει χρήση αυτού του άρθρου. Αλλά αναγκασθήκαμε μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού. Δουλεύουμε με προσοχή και σεβόμαστε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα μέτρα δεν έχουν αγγίξει τον πυρήνα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τα οποία γίνονται σεβαστά. Σε τρείς μήνες ίσως έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr