Μάλιστα, η Καγκελάριος εξέφρασε την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος και άλλων χωρών από την Ε.Ε.
«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να αποφευχθεί και η φυγή και άλλων χωρών από την Ε.Ε», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ και επεσήμανε ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια εμβάθυνση της συνεργασίας στην ευρωζώνη».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50». Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της Γερμανίας για ενίσχυση της ενότητας στην Ευρώπη.
«Οι 27 χώρες που απομένουν στην Ενωση θα πρέπει να συνεργαστούν για τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εν τω μεταξύ, σε συνέδριο στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως δεν επιταχύνει ούτε επιβραδύνει την διαδικασία επίκλησης του άρθρου 50 από την Βρετανία.
«Δεν έχω ούτε φρένο ούτε επιταχυντή. Αντίθετα έχω το καθήκον να σκεφτώ, όταν θα φτάσει αυτό το μήνυμα, πως ακριβώς θα εφαρμοστεί» σημείωσε η κ. Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Η κα. Μέρκελ τόνισε πως κατανοεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να γνωστοποιήσει την πρόθεση του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί να επιτρέψει μια παρατεταμένη αναμονή, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υποδείξει στο Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει σε μια γρήγορη επίκληση του άρθρου 50. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ένα παρατεταμένο παιχνίδι αναμονής που θα είναι κακό για την οικονομία και των δύο πλευρών» ανέφερε η κα. Μέρκελ. «Αλλά υπάρχει μια κατανόηση αν η Βρετανία χρειαστεί χρόνο για να αναλύσει τα πράγματα» πρόσθεσε.
Συναντήσεις κορυφής
Η καγκελάριος θα συναντήσει αργότερα σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι, σε μια συνάντηση που έχει στόχο να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί Τρίτη και Τετάρτη. Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή και σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά, «διαπίστωσαν» την «πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης» που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. «Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε να μη μείνει καμία αβεβαιότητα.
Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες», πρόσθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει ν' αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί επιμένουν ότι αποτελεί δικαίωμά τους να επιλέξουν πότε να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, ώστε να ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις για τους όρους του διαζυγίου, οι οποίες σύμφωνα με τις Συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr