Η αποκάλυψη έγινε, χθες αργά το βράδυ, κατά τη διάρκεια συζήτησης, μεταξυ εκπροσώπων της Κομισιόν και των ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, στα πλαίσια αξιολόγησης της πολυσυζητημένης αυτής συμφωνίας.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση της, να απαλλάξει από την υποχρέωση θεώρησης βίζας, για τους Τούρκους υπηκόους που θα έρχονται σε χώρες της ΕΕ, ακόμη και αν η χώρα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.
Εξέφρασαν ακόμη ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και απειλές για ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύπριοι Ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη χώρα τους, που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάσθηκε και η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συμβατότητα αυτής της Συμφωνίας με το Διεθνές Δίκαιο.
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι αυτή η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αντανακλά απλώς μια πολιτική δέσμευση από τα δύο μέρη και ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί μια διεθνής συμφωνία, δεδομένου ότι δεν είναι νομικά δεσμευτική. Τόνισαν ότι όλες οι νομικές αλλαγές που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνήθεις διαδικασίες, που προβλέπουν συμμετοχή του Κοινοβουλίου, σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων ή η εκταμίευση κονδυλίων για την ενίσχυση των προσφύγων στην Τουρκία.
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr