Οι διεθνείς κυρώσεις, όπως οι τραπεζικοί περιορισμοί, που είχαν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν, τερματίστηκαν τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις, βάσει της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο, τα μέτρα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συναλλαγών σε δολάρια και το "πάγωμα" στις αμερικανικές τράπεζες που εμπλέκονται στο εμπόριο, συνεχίζουν να ισχύουν. Αυτό έχει καταστήσει τις μη αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες επιφυλακτικές στις συναλλαγές τους με το Ιράν, καθώς φοβούνται ότι ίσως και πάλι να υπόκεινται στους υφιστάμενους περιορισμούς ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν.
Ο Τζαβίντ δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι τα θέματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα και τις πιστώσεις είναι "αρκετά σημαντικά", αλλά η Βρετανία εργάζεται με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τον τραπεζικό τομέα για να τα αντιμετωπίσει ή να παράσχει σαφήνεια για το πώς λειτουργούν οι κατευθυντήριες γραμμές.
"Για πολλές εταιρίες δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τους αμερικανικούς κανόνες, για παράδειγμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ως ελάχιστο πρέπει να γίνει αρκετά γρήγορα για να επέλθει κάποια σαφήνεια", δήλωσε.
Παράλληλα η βρετανική υπηρεσία εξαγωγών και ο αντίστοιχος ιρανικός οργανισμός υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με τον Τζαβίντ.
"Οι δύο οργανισμοί έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν τη χρηματοδότηση συμβολαίων και έργων που περιλαμβάνουν εξαγωγές μεταξύ των κρατών μας", δήλωσε ο υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr