Το PiS θα γίνει, έτσι, το πρώτο πολιτικό κόμμα που θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία το 1989. Θα μπορεί εξάλλου να υπολογίζει στην υποστήριξη του προέδρου Αντρέι Ντούντα, του υποψηφίου του PiS που αναδείχθηκε στον θώκο τον Μάιο.
Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύας Κόπατς καταλαμβάνουν 138 έδρες και επιστρέφουν στην αντιπολίτευση έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Εκεί θα τους ακολουθήσουν δύο νεοπαγή σχήματα, το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ (42 έδρες) και το κόμμα Nowoczesna («Μοντέρνο») του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου (28 έδρες).
Το κόμμα των αγροτών PSL, που ανήκε ως τώρα στη συμπολίτευση, ξεπέρασε-οριακά και με δυσκολία-το όριο του 5% για να μπει στη Βουλή και θα καταλάβει 16 έδρες.
Η γερμανική μειονότητα, η οποία δεν ήταν υποχρεωμένη να φθάσει το όριο αυτό, θα αντιπροσωπεύεται από έναν βουλευτή, ο οποίος παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της πλειοψηφίας.
Η αριστερά εξαλείφθηκε ολοσχερώς από το νέο κοινοβούλιο, επίσης για πρώτη φορά από το 1989, γεγονός που αποδόθηκε στη σύγκρουση των δύο σχηματισμών της. Ο συνασπισμός της Ενωμένης Αριστεράς συγκέντρωσε το 7,55% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι δεν έφθασε το όριο 8% που απαιτείται (για τις συμμαχίες κομμάτων) ώστε να εκλέξει βουλευτές. Αυτό αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην απροσδόκητη επιτυχία του νέου κόμματος Ράζεμ («Μαζί»), που συγκέντρωσε το 3,62% των ψήφων.
Ακόμη, το PiS θα έχει την πλειοψηφία και στη Γερουσία, όπου θα καταλάβει 61 έδρες επί του συνόλου των 100, έναντι 34 της Πλατφόρμας Πολιτών. Το PSL εξασφάλισε μια έδρα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι 4.
Η συμμετοχή στις εκλογές υπολογίστηκε ότι έφθασε το 50,92% του εκλογικού σώματος.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Πολωνίας αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία για την σύγκληση της Βουλής σε σώμα, το αργότερο την 24η Νοεμβρίου.
Στην πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου η απερχόμενη πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή της στον πρόεδρο, ο οποίος θα έχει 14 ημέρες για να αναθέσει εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Η Μπεάτα Σίντλο, αντιπρόεδρος του PiS, θεωρείται ότι θα αναλάβει το αξίωμα.
Η νίκη του PiS σηματοδοτεί μια αποφασιστική στροφή προς τον εθνικισμό αλλά και τη δυσπιστία έναντι της ΕΕ εκ μέρους των εκλογέων της χώρας των 38 εκατομμυρίων. Προοιωνίζεται επίσης συγκρούσεις με τους εταίρους της Βαρσοβίας στις Βρυξέλλες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr