Η κατανομή των προσφύγων στους «28», πάντως έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από την Βρετανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά παρόλα αυτά η Κομισιόν κάλεσε τις χώρες μέλη σε κατάρτιση μόνιμου πλαισίου για κατανομή 20.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ στο άμεσο μέλλον.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να λέμε στην ΕΕ ότι πρέπει να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι στη Μεσόγειο, αλλά να μένουμε σιωπηροί όταν εγείρεται το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς παρουσιάζοντας την Τετάρτη τις προτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό κατανομής στην ΕΕ προσώπων που βρίσκονται ξεκάθαρα σε ανάγκη διεθνούς προστασίας», ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει έτοιμη και πρόταση για μόνιμο μηχανισμό σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μαζικών εισροών».
Οι προτάσεις πάντως ξεκινούν από τον τριπλασιασμό των κονδυλίων και των μέσων για τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών» και φτάνουν στην επιχείρηση στη Μεσόγειο για καταστροφή των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο.
Η επιχείρηση χρειάζεται την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, με τον βρετανικό Guardian να υποστηρίζει, επικαλούμενος γνώση των σχετικών εγγράφων, πως εκτός από αεροπορικά και ναυτικά μέσα, «μπορεί να υπάρξει και παρουσία στην ξηρά, εάν υπάρξει τέτοια συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές».
Το έγγραφο, υποστηρίζει η εφημερίδα, εγείρει το ενδεχόμενο καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητών «στην ξηρά». Η εφημερίδα ως εκ τούτου αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική παρουσία σε χώρες της βόρειας Αφρικής στο πλαίσιο καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.
Αβραμόπουλος: Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν το καθήκον τους
Παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ότι με αυτόν τον τρόπο θα οργανωθεί «μια δίκαιη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε άλλα κράτη μέλη».
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι τόσο η μετεγκατάσταση, όσο και η επανεγκατάσταση των μεταναστών, θα βασίζονται σε ένα σύστημα ποσοστιαίας κατανομής που θα διέπεται από «αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια». Τα κριτήρια είναι ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το συνολικό ΑΕΠ, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.
Ο Έλληνας επίτροπος, ανέφερε επίσης ότι εκτός από το πρόγραμμα επανεγκατάστασης και τη νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, και τη συμβουλευτική καθοδήγηση για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
«Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη.», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού. «Υπάρχει κοινή ευθύνη. Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν το καθήκον τους ώστε να γίνουν οι προτάσεις που περιέχονται στην Μεταναστευτική Ατζέντα πραγματικότητα», κατέληξε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr