Για τους περισσότερους αναλυτές, η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι το εμπάργκο από ΕΕ και ΗΠΑ έχει δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση για το Ιράν. Τα κράτη της ΕΕ, όπως επίσης η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Κίνα έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε προ ημερών ότι διακόπτει την πώληση πετρελαίου στην Ελλάδα. Την Τρίτη ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών στην Ισπανία και την Τετάρτη στην Γερμανία, ενώ επέβαλε κυρώσεις σε 100 εταιρίες της ΕΕ. Γεγονός όμως, είναι ότι και οι τρεις χώρες είχαν μειώσει σημαντικά την εξάρτησή τους από το ιρανικό πετρέλαιο καλύπτοντας το κενό με εναλλακτικές πηγές.
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά
Όλα αυτά, ενώ το Σάββατο ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, στην Κωνσταντινούπολη. Βασικό θέμα στην ατζέντα, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής της Ιρανικής αντιπροσωπείας Σαϊντ Τζαλίλι, δήλωσε ότι το Ιράν θα παρουσιάσει «νέες πρωτοβουλίες» σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά του Ιράν, που ενισχύθηκαν το 2010 με εμπορικό, οικονομικό και πετρελαϊκό εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Τζαλιλί υπογράμμισε πως «οι απειλές και η πίεση δεν έφεραν ποτέ αποτελέσματα και δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να αυξήσουν την αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού». Η Τεχεράνη είναι έτοιμη «για περισσότερες διαπραγματεύσεις και μεγαλύτερη συνεργασία» με την Ομάδα 5+1, κατέληξε.
Το ίδιο μήνυμα έστειλε και το ιρανικό κοινοβούλιο, 204 βουλευτές του οποίου (σε σύνολο 290) ζήτησαν σε διακήρυξή τους προς την Ομάδα 5+1 «να εγκαταλείψει την πολιτική της αντιπαράθεσης». Οι βουλευτές επανέλαβαν επίσης «την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα», αναφερόμενοι στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είχε δηλώσει στις 22 Φεβρουαρίου ότι τα πυρηνικά όπλα είναι αντίθετα με τις αξίες του Ισλάμ.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από την πλευρά του ζήτησε από τους Δυτικούς να «αλλάξουν γλώσσα» απέναντι στο Ιράν, αν επιθυμούν να υπάρξει λύση. «Προσβάλλουν συνεχώς τον ιρανικό λαό και χρησιμοποιούν τη γλώσσα της βίας και της προσβολής. Όμως τους λέω στο όνομα του ιρανικού λαού ότι αυτή η μέθοδος δεν θα έχει αποτελέσματα. Πρέπει να αλλάξουν γλώσσα και να μιλήσουν με σεβασμό», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr